23948sdkhjf

Suser forbi ny milepæl: Familieejet trælast når 4 milliarder

Fokus på det professionelle byggeri boner ud på toplinjen hos Davidsens Tømmerhandel, der dog må se hyppige prisstigninger æde af overskuddet

Det familieejede Davidsens Tømmerhandel fortsatte fremgangen i 2022 og løftede omsætningen til 4,156 mia. kr., en fremgang på 8,4 pct. i forhold til året før.

Med afsæt i den strategi, der i 2021 fokuserede forretningen 100 pct. ind på håndværkersegmentet og de professionelles behov - og betød farvel indendørs møbler, køkkenudstyr med videre, som adm. direktør Henrik Clausen formulerer det i årsrapporten - udbyggede kæden ifølge eget udsagn sin markedsandel i Danmark.

Fremgangen på toplinjen var således drevet af netop fokuseringen på det professionelle marked, der i 2022 slog fuldt igennem, lyder det i en pressemeddelelse fra Davidsen, som peger på blandt andet kædens fokus på salg til små og mellemstore håndværksvirksomheder.

Trods den historisk høje aktivitet faldt resultatet før skat til 165 mio. kr. hvilket var 19 pct. lavere end i 2021. Faldet kan henføres til en bruttoavance, der ifølge Henrik Clausen har været presset hele året af hyppige og uforudsigelige prisstigninger på varer.

– 2022 var et ganske ekstremt år, lyder topchefens første ord i pressemeddelelsen om det forgangne år og fortsætter:

– I et i forvejen presset marked, hvor inflation og forsyningsproblemer har øget priserne på materialer og varer, har det ganske enkelt ikke været realistisk at sende alle prisstigninger videre ud til kunderne. Det påvirker vores bruttoavance gennem stort set hele året.

Davidsens Tømmerhandel A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. kr. mio. kr.
Nettoomsætning 4.156,4 3.835,5
Bruttofortjeneste 691,5 725,8
Resultat før finansielle poster 170,5 210,6
Resultat før skat 165,3 203,3
Årets resultat 129,3 158,5
Aktiver 1.641,9 1.511,2
Egenkapital 537,8 388,2
Gns. antal ansatte 945 975
Kilde: Davidsens Tømmerhandel

Især i 2. og 3. kvartal var vareforsyningen en af de store udfordringer, uddyber direktøren i årsrapporten med henvisning til, at en række produkter og delkomponenter i produkter, som hidtil var blevet produceret i Rusland, Hviderusland og Ukraine, nu skulle findes andre. Konsekvensen var et lavere udbud og højere priser.

Udfordringerne til trods har trælasten fastholdt det, direktøren betegner investeringsmomentum rettet mod det professionelle segment:

– Blandt andet har vi investeret et trecifret millionbeløb i ejendomsopkøb og udvikling af ejendomme. Det gælder opkøb af ejendomme i Aalborg, Vejle, Ringsted, Karlslunde og Grindsted samt etableringen af ny, stor trælast i Svendborg, der åbnede i 2022, fortæller Henrik Clausen.

Nedtur forude

Stigende renter og høj inflation får Davidsen til at forvente nedgang i aktiviteten i det indeværende regnskabsår, 2023.

Udviklingen er allerede slået igennem i 1. kvartal i det professionelle segment og i husbyggeriet samt projektmarkedet.

– Det er udvikling, som vi naturligvis også forholder os til i vores outlook, og som vi tilpasser forretningen efter. Her bidrager vores digitale investeringer entydigt til, at vi kan reducere vores omkostninger i alle led af forretningen, udtaler Henrik Clausen.

For hele 2023 er forventningen derfor en omsætning på mellem 3,35 og 3,5 mia. kr. og et resultat før skat på 70-100 mio. kr.

– Vi står et stærkt sted og har et solidt økonomisk fundament, som giver os nogle gode muligheder - også i et marked, der ikke er så glohedt, som det har været, understreger direktøren.

Geninvesterer overskuddet

Så selvom Davidsen forventer dalende aktivitet i markedet, holder man ifølge Henrik Clausen fast i den treårige investeringsplan.

Det betyder, at investeringsniveauet fra 2022 fortsætter, og at langt hovedparten af overskuddet geninvesteres i forretningen.

– Vores investeringer sigter også de kommende år mod vores sortiment og fysiske lokationer, som vi løbende udvikler i henhold til de behov og muligheder, der ligger i vores strategiske fokus på de professionelle og semiprofessionelle håndværkere, udtaler direktøren og peger desuden på investeringer i det ” digitale fundament” i form af en digital platform, der allerede giver kunderne adgang til viden om indkøb, dokumentation og lignende.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094