23948sdkhjf

3 ud af 4 byggepladser har ikke styr på el-sikkerheden

Sidste år udførte Sikkerhedsstyrelsen i alt 478 tilsyn med midlertidige elinstallationer på byggepladser. På knap tre fjerdedele af tilsynene fandt styrelsens tilsynsførende fejl, hvor især dårlig jordforbindelse er et udbredt og personfarligt problem

Sikkerhedsstyrelsens tilsynsførende fandt i 2022 fejl på tre ud af fire tilsyn med midlertidige elinstallationer på byggepladser. 

På knap hver fjerde byggeplads var fejlene så alvorlige, at elinstallatøren fik påbud om at udbedre fejlene. Det udgør en stor risiko for byggepladsens elsikkerhed og arbejdsmiljø.

Hvis ikke der er styr på jordforbindelsen, er der ikke styr på elsikkerheden, og så kan byggearbejdet ende grueligt galt. Evy Boe Madsen, vicekontorchef fra Sikkerhedsstyrelsen

Manglende jordforbindelse var den fejl, som medførte flest påbud. På hele 42 procent af tilsynene med byggepladser var der ikke styr på jordforbindelsen. 

- En god jordforbindelse kræver et jordspyd, der er banket så langt ned i jorden, at det er svært at få op igen. Hvis ikke der er styr på jordforbindelsen, er der ikke styr på elsikkerheden, og så kan byggearbejdet ende grueligt galt. I værste tilfælde snakker vi altså livsfarligt stød, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De fleste gange skyldtes påbuddet altså, at det lange jernspyd, der giver jordforbindelsen, ikke var banket langt nok ned i jorden. Men en del steder lå jordspyddet endda oven på jorden. I de tilfælde har jordspyddet slet ingen effekt, hvis der opstår fejl på maskiner eller elværktøj under byggeriet.

Fakta om tilsynene

  • I 2022 udførte Sikkerhedsstyrelsen i alt 478 tilsyn med midlertidige elinstallationer på byggepladser.
  • Tilsynene var uvarslede. Det vil sige, at byggepladserne ikke forud for besøget fik besked om, at de ville finde sted.
  • 131 byggepladser var helt OK.
  • 232 byggepladser havde mindre fejl, der medførte vejledning.
  • 115 byggepladser havde alvorlige fejl, der medførte påbud.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Ulovligt at flytte jordspyddet selv

Da det er en alvorlig fejl, hvis jordspyddet mangler eller ligger ovenpå jorden, er det ulovligt selv at flytte jordspyddet som for eksempel almen håndværker. Det er person, der ejer elinstallationen på byggepladsen, der har ansvaret for, at installationen lever op til de gældende regler.

Men det kan være svært for elinstallatørerne at følge op på, når de ikke selv er på byggepladserne hele tiden.

- Vores tilsynsførende oplever desværre for ofte, at det er dem, som har deres daglige gang på byggepladsen, der er skyld i den manglende jordforbindelse, siger Evy Boe Madsen og fortsætter:

Vores tilsynsførende oplever desværre for ofte, at det er dem, som har deres daglige gang på byggepladsen, der er skyld i den manglende jordforbindelse Evy Boe Madsen, vicekontorchef fra Sikkerhedsstyrelsen

- De kan pludselig have behov for at flytte jordspyddet sammen med den midlertidige elinstallation, og så tænker de, at det kan de selv gøre, fordi det virker nemt.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at elinstallatørerne går i udvidet dialog med byggeledelsen om elsikkerheden. Samtidig skal byggeledelsen være med til at sprede budskabet om, at alle de, der kommer i kontakt med den midlertidige elinstallation under byggeprocessen, har et fælles ansvar for den samlede elsikkerhed. 

Fem gode råd

  • Tilkald en autoriseret elinstallatør mindst hver tredje måned for at sikkerhedstjekke de midlertidige elinstallationer.
  • Tjek eltavlen for skader.
  • Ryd op i ledninger og kabler, så de ikke ligger steder, hvor man går eller kører.
  • Brug kun stikpropper, der passer sammen med de stikkontakter, der anvendes, så jordforbindelsen virker.
  • Tilslut kun dit værktøj, hvis der er en fejlstrømsafbryder.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078