23948sdkhjf

Prisen på byggematerialer sætter rekord - særligt en del af byggeriet er hårdt ramt

Det er nu i snit mere end 20 pct. dyrere at købe byggematerialer end, hvad det var for blot to år siden

Priserne vokser fortsat på byggematerialer på tværs. Det viser en nye tal, som erhvervsorganisationen SMVdanmark har sendt ud. 

Priserne for byggematerialer er ifølge organisationen aktuelt på et rekordhøjt niveau med en samlet stigning på 20,2 pct. siden januar 2019.

Og selvom prisniveauet generelt har været kraftigt stigende de sidste fire år, så har der været udsving. Særligt omkring årsskiftet 2021 og frem til foråret 2022 steg priserne på byggeriets materialer kraftigt. 

I maj 2022 var prisniveauet 19,1 pct. over niveauet fra januar 2019. Siden har niveauet ligget på et kontinuerligt højt niveau, hvor april 2023 slår rekord med en samlet stigning på 20,2 pct.

Men selvom priserne samlet set er steget, så er der samtidig været nedgang i visse varegrupper. 

I det seneste år har 'metal og brændstof' trukket omkostningsniveauet ned i byggeriet. Prisnedgangen er imidlertid blevet opvejet af prisstigninger på andre varegrupper, herunder cement og beton.

Overordnet set findes de største prisstigninger typisk på varer, som anvendes af murere samt jord- og betonarbejdere. 

På disse varegrupper steg priserne i det seneste år med op til 20 pct. Modsat er varegruppen 'jern og stål' faldet med 24 pct. fra april 2022 til april 2023.

Husbyggeri rammes hårdt

Boligmaterialer stikker samtidig af fra løn. 

Ser man specifikt på prisudviklingen på byggematerialer til boligbyggeri, overgår den fuldstændigt udgiften til arbejdsomkostninger.

Så når prissedlen på den færdige bolig ser voldsom ud, så er det ikke arbejdslønnen, der er stukket af. Det er udelukkende byggematerialerne, der giver prishoppet.

Mens materialeprisen til boligbyggeriet er steget med over 20 pct., er lønomkostningen kun steget med ca. 5 pct. siden starten af 2021.

De trange tider for husbyggerne er dog ikke noget nyt. I sidste måned skrev Mester Tidendes søsterblad Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det var blevet 10,4 pct. dyrere for typehusvirksomheder at bygge et enfamiliehus sidste år sammenlignet med året forinden.

Overrasker mange

Og de høje priser er blevet hverdag på tværs af underbrancherne. I maj kunne Licitationen - Byggeriets Dagblad fortælle, hvordan byggebranchens samlede omkostninger til varer og byggematerialer aldrig havde været højere. Det viste tal fra Danmarks Statistik.

Dengang fortalte SMVdanmark, at det var noget, som overraskede de fleste i byggeriet, fordi der var en klar fornemmelse af, at det hele gik den rigtige vej:

- Der er en misopfattelse af, at priserne er faldet, for det ikke tilfældet. Faktisk ligger vi på et rekordhøjt niveau. Priser på materialer i Danmark har aldrig været højere. Når jeg har fremlagt tallene for folk i byggeriet, så kan de næste ikke tro dem, lød det dengang fra Martin Kyed, som er cheføkonom hos SMVdanmark.

Meldingen fra SMVdanmark var derfor, at det nuværende prisniveau var noget, som byggeriet godt kunne begynde at vænne sig til., da omkostningerne i branchen har nået et mere konstant niveau.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093