23948sdkhjf

Er du faret vild i regeljunglen?   - SMVdanmark lancerer platform til forvirrede iværksættere

Folketingets kommende iværksætterpolitik skal rette op på, at Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år, men der mangler et fokus på den enorme bureaukrati, mener SMVdanmark. Derfor lancerer man nu en digital platform, hvor nye selvstændige kan få rådgivning og vejledning

Siden 2008 er Danmark blevet ca. 20.000 selvstændige fattigere, på trods af at beskæftigelsen i samme periode er steget med godt 186.000 personer.

Det er på det bagtæppe, at regeringen netop har offentliggjort sit første analytiske indspark til, hvad en ny iværksætterpolitik skal rumme. Analysen viser, at overkommelige regler og lovgivning er afgørende for virksomheders udvikling.

I SVMdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, er man i den grad enig i, at en hel del af den negative udvikling skal tilskrives bunken af administrative byrder.

- Regelmængden i Danmark bare vokser og vokser, og en ny iværksætterpolitik må og skal indeholde tiltag, der reducerer det administrative bøvl, siger Jakob Brandt adm. direktør i SMVdanmark.

De administrative byrder

Erhvervslivet bruger årligt omkring 30 milliarder kroner på at indrapportere oplysninger til offentlige myndigheder og endnu mere på at følge, ofte unødvendigt komplicerede, krav og regler. 

De seneste 20 år har erhvervslivet vedvarende fået nye regler, men færre byrdelettelser. Særligt de seneste 10 år er byrdelettelserne faldet markant.

Fra 2002 og 10 år frem oplevede virksomheder større administrative lettelser end nye byrder, der kom til. Men i de senere år er det gået langsommere og mængden af byrdelettelser er faldet med 52 procent.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

Ny iværksætterportal

For at bidrage yderligere til at finde rundt i regeljunglen har SMVdanmark udviklet og netop lanceret SMViværksætter.dk. Det er en portal, hvor nystartede selvstændige kan søge hen for vejledninger, skabeloner, links og rådgivning af eksperter om mange forskellige emner. Om fx regnskab, skat, jura, webshop, design- og patentrettigheder og kapitalrejsning.

- Iværksættere har typisk et ret hektisk liv i starten, og har svært ved at overskue alt dét, en ny virksomhed kræver, siger Jakob Brandt og fortsætter:

- På SMViværksætter.dk kan de få rådgivning til fx deres skatteregnskab, så de ikke går glip af fradrag, og dé der selv bygger deres webshop kan fx få rådgivning til at sætte den rigtige betalingsløsning op til shoppen.

Jakob Brandt fortæller videre, at platformen også står klar til at yde digital rådgivning, når ens virksomhed derefter er klar til at skalere op. Her kan man få vejledning til det rigtige pitch og få hjælp til at finde investorer.

Anbefalinger

  • Byrdestop i dansk erhvervsliv med dispensation af regler og bekendtgørelser, der skal være med til at sikre den grønne omstilling og øvrige tvingende samfundshensyn.
  • Reducering af virksomhedernes administrative og erhvervsøkonomiske byrder med 2 procent årligt frem mod 2030.
  • Ministerierne skal lave strategier for, hvordan de 10 mest byrdetunge regler kan forenkles eller digitaliseres og sikre, at der ikke kommer flere byrder til.
  • Automatiske erhvervsrapporteringer med regnskabsstatistik, årsrapport, EU-taksonomi, CSR-direktivet m.m.
  • At Erhvervsministeriet hvert år leverer opdaterede tal på de samlede økonomiske konsekvenser af dansk lovgivning for erhvervslivet.

Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne

Hurtig og effektiv hjælp

En af brugerne af portalen er Jeppe Koudal Frostholm, CEO i Heeplink. Han beskriver, hvordan han hurtigt fik svar på sine spørgsmål fra de tilknyttede rådgivere.

- Det fungerede rigtig godt, og jeg fik løst min udfordring uden at skulle bruge en masse tid og penge på at søge materiale og rådgivning, siger han og fortsætter:
- Der er masser af emner på portalen, så jeg kommer til at bruge SMViværksætter igen, hvis jeg får brug for hjælp, siger han.

Regeringen vil efter sommerferien fremlægge et konkret politisk udspil, som herefter skal forhandles. En endelig, ny iværksætterstrategi kan forventes til efteråret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078