23948sdkhjf

Det grønne tog bulder derudaf: På Fyn er Nick lykkedes med at hægte sin installationsvirksomhed fast

Den grønne omstilling har en prominent plads i samtalen på tværs af samfundet, men få brancher er så involveret i den faktiske udførsel som installationsbranchen. I fynske Anderup Tech er man lykkedes med at indstille sig efter markedet, der nu på alle måder formes af den grønne efterspørgsel 

Selv hvis man havde skulle have levet under en sten de sidste par år, har man formentligt heller ikke på de kanter kunne være helt fri for snak om grøn omstilling. 

Samfundets visioner om mere bæredygtige og mindre energikrævende løsninger er et samtaleemne, som alle aktører i næsten alle brancher må forholde sig til. Der findes dog nok alligevel få sektorer, hvor den grønne omstilling har en så konkret og markant indflydelse, som i installationsbranchen. Der er i vid udstrækning installationsvirksomheder, der står med opgaven i at realisere de grønne ambitioner. 

Men det er også på et fagligt plan ret interessant at være i en position, hvor man hele tiden skal tillære sig den nyeste viden for at holde sig opdateret Nick Tornø Søndergaard, direktør i Anderup Ntech

Det kan være virksomheder, der beskæftiger sig med opstilling af solceller, ladestandere, varmepumper eller noget helt fjerde. Eller det kan også være en blanding af de tre nævnte, som i den Odense-placerede virksomhed Anderup Ntech, der beskæftiger omkring 35 ansatte. 

Ifølge direktør Nick Tornø Søndergaard er det på alle måder spændende at stå midt i orkanens øje.

- Altså først og fremmest er det jo selvfølgelig fedt, når det går godt for ens virksomhed, siger han og fortsætter:

- Men det er også på et fagligt plan ret interessant at være i en position, hvor man hele tiden skal tillære sig den nyeste viden for at holde sig opdateret. Og også for at være i stand til at omstille sig, så virksomheden kan følge med i en af de vigtigste udviklinger i vores samfund.

Markedet bestemmer retningen

I Anderup Ntech har det forretningsben, der beskæftiger sig med energioptimering, fået en større og større rolle i forretningen det sidste halve år. Som du kan læse i denne reportage fra Odense i sidste uge, har man særligt sat tusindvis af solceller op på de fynske tage siden energipriserne skød i vejret over vinteren

Selvom det nok var de færreste, der forventede den russiske invasion af Ukraine eller omfanget af energikrisen, så har den grønne omstilling langsomt taget til over en årrække. 

- Generelt forsøger vi at være en agil virksomhed, der uden al for meget omstændighed kan skrue op og ned for vores forskellige forretningsben alt efter, hvordan markedet udvikler sig, fortæller han.

Der synes jeg faktisk, at vi har sovet lidt i timen som branchen. Den uddannelsesmæssige del ikke er fulgt med det, der virkelig rykker sig i branchen Nick Tornø Søndergaard, direktør i Anderup Ntech

Her er efterspørgslen efter grønne løsninger og installationer bare sig branchens altoverskyggende drivkraft, understreger han. Sådan vil det formentligt være i mange år fremover. Derfor har Nick Tornø Søndergaard og Anderup Ntech også løbende afsat de nødvendige ressourcer til at gøre sig klar til at ride på den grønne bølge.

- Den generelle elektrificering af vores samfund vil kun gå en vej. Ifølge Energistyrelsen vil vores energibrug blive firdoblet frem mod 2050, siger han, før han uddyber:

- Men det er jo ikke et statisk felt, tingene udvikler sig. Det næste vi begynder at kigge ind i, er det man kalder Internet of things, hvor de forskellige teknologier, solceller og varmepumper eksempelvis, begynder at snakke sammen.

Behov for grøn efteruddannelse

Vi har tidligere her på Mester Tidende beskrevet, hvordan at en alvorlig mangel på arbejdskraft i installationsbranchen er en alvorlig hæmsko for de grønne ambitioner. Nick Tornø Søndergaard fortæller, hvordan de oplevede denne problematik langt værre tidligere. 

Lige nu er bemandingen i egen andedam i hvert fald fin. Der, hvor de oplever branchens udfordring mandskabsmæssig, handler om kompetencer.

- Der synes jeg faktisk, at vi har sovet lidt i timen som branchen. Den uddannelsesmæssige del ikke er fulgt med det, der virkelig rykker sig i branchen, siger han.

Altså, det nytter jo ikke noget, at vi sender dem på et kursus, hvis de er bedre stillet med den viden, vi har internt i firmaet. Nick Tornø Søndergaard, direktør i Anderup Ntech

I Anderup Ntech kunne man godt ønske sig, at man i branchen kom op i gear, når det gælder muligheder for efteruddannelse og opkvalificering. Udvalget er meget småt og ikke noget, der for alvor rykker for en virksomhed, der er så dybt i materien som den odenseanske virksomhed.

- Altså, det nytter jo ikke noget, at vi sender dem på et kursus, hvis de er bedre stillet med den viden, vi har internt i firmaet.

Nick Tornø vil gerne understrege, at de på ingen måde betragter sig selv som first movers. Men i ledelsen har man taget de nyeste I-certificeringer, ligesom man med de mange opgaver forbundet med grøn omstilling gør sig erfaringer i en lynende hast. 

Derfor foregår den nødvendige opkvalificering af arbejdskraften til energioptimerende opgaver internt i virksomheden.

- Vi har valgt at løse problemet ved at afsætte tiden og ressourcer til vores egen organisationsudvikling, hvor først tager vores udvalgte folk gennem nogle teoretiske oplæg og så kommer de med ud til vores opgaver, så de kan se hvordan det foregår i praksis.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078