23948sdkhjf

Skovens yngste fagfolk skærer igennem på HL23

På årets Have & Landskab bliver der skabt historie, når Skovbrugsmesterskaberne for elever før første gang afholdes som en del af messen

Skovbrugsmesterskaberne, der for første gang kan opleves på årets udgave af Have & Landskab, afholdes passende nok på messens særlige område for Skovudstyr og -maskiner. Er man i tvivl om, hvor det er, kan man formentligt også bare gå efter lyden af arbejdende motorsave.

- Eleverne skal igennem fem discipliner, som alle er typiske skovarbejderopgaver. De skal både vise hurtighed og teknik og forstand på at vedligeholde udstyret, fortæller underviser og vejleder Matias Skov Jonesen fra Skovskolen ved Københavns Universitet, i en pressemeddelelse.

Han fortæller videre, at de har oplevet en stor fra både virksomheder og elever omkring arrangementet. Det har særligt en stor forhåbning om at tiltrække arborist-virksomheder og entreprenører og andre, som kunne have brug for skov- og naturteknikere.

- Og det har mange, for det er tydeligt, at der er mangel på dygtige skovarbejdere i erhvervet,” siger Matias Skov Jonesen.

Discipliner

  • På HL23 kæmper de dygtigste skov- og naturteknikerelever i følgende discipliner: Sværdvending, Afkvistning, Hurtig-skæring, Fældning og Skiveskæring.
  • Konkurrencen foregår på tid, og der kan blive pålagt straftid, hvis eksempelvis “Fældning” resulterer i, at træet lander for langt fra målepinden. Læs konkurrencereglerne på haveoglandskab.dk/hl-aktiviteter/skovbrugsmesterskaberne-for-elever/

Kilde: DM&E

Lærling får opbakning af hele afdelingen

En af de virksomheder, som har givet en lærling et fripas til at kunne dyste, er Vordingborg Kommune. Her fortæller arborist Rune Aaskov, at han selv anbefalede deres elev, Christian Hendriksen, at stille op i konkurrencen.

- Der er for langt til Langesømessen for os, men når mesterskaberne bliver afholdt på Have & Landskab i Slagelse, skal vi klart være med,

Ifølge Rune Aaskov er det en fast tradition, at hele den grønne afdeling med de omkring 30 ansatte tager afsted til Have & Landskab. Denne gang skal de så bare også heppe på deres lærling. Han ser det som en pligt, at man som aktør i branchen støtter op omkring de næste generationer.

- Det er jo en del af indsatsen for at få flere til at få øjnene op for skov- og naturteknikeruddannelsen, og her har alle – også os som offentlig arbejdsgiver – en pligt til at uddanne fremtidens arbejdskraft, siger Rune Aaskov.

Der vil altså være særlig opbakning til Vordingborg Kommunes 28-årige skov- og naturteknikerelev Christian Hendriksen til Skovbrugsmesterskaberne. Han er i gang med uddannelsens arboristspeciale og glæder sig til at fyre op under motorsaven på HL23.

- Det lyder som en sjov udfordring, og jeg vil også gerne vise andre, hvor fed en uddannelse det er, forklarer han.

Christian Hendriksen vil gerne åbne andres øjne for en uddannelse, som han selv fik øjnene op for som en mulig karrierevej sent i livet.

- Det var først, da jeg kom op i 20’erne, at det gik op for mig, at man faktisk kunne tjene penge ved at være i naturen, lære om den og arbejde i den. Nu er jeg i gang, og det er gået ud over alle mine forventninger, siger Christian Hendriksen

Et arbejdsliv med natur og frihed

Arrangørerne bag mesterskaberne er brancheforeningen, Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), Danske Skoventreprenør Forening (DSF) og Skovskolen.

De har i samarbejde med Have & Landskab valgt også at lave en konkurrence på Sjælland, efter at have afholdt tilsvarende konkurrencer siden 2017 for skov- og naturteknikerelever på Langsømessen på Fyn.

Arrangørerne regner med at mindst 10 elever fra hele Sjælland deltager i Skovbrugsmesterskaberne, og hos Danske Maskinstationer og Entreprenører er chefkonsulent Claus Clemmensen ikke i tvivl om, at arbejdet med at stable mesterskaberne på benene til HL23 er umagen værd.

- Vi lever af det her fag, og vi lever af, at der er folk, som træder ind i erhvervet. Selv de bedste fagfolk bliver jo ældre, så der skal frisk blod til, og vi er jo i konkurrence med mange andre erhverv om de unge, siger han og uddyber:

-Derfor giver det mening at lave lidt larm og en sjov dag og sætte fokus på de mange positive sider, der er ved en skov- og naturteknikeruddannelse.

Det kan eleverne vinde

  1. pladsen vinder en STIHL MS 261 C-M motorsav til en værdi af 7.395 kr. – sponseret af STIHL.
  2. pladsen vinder et gavekort på 6.500 kr. til arboristudstyr.dk’s butikker – sponseret af arboristudstyr.dk og Vermeer
  3. pladsen vinder en Milwuakee håndsav M12 FHS-602X til en værdi af 6.200 kr. – sponseret af Skov & Have Sorø
  4. pladsen vinder en håndlavet jagtkniv til en værdi af 4.700 kr. – sponseret af Grøn Vækst
  5. pladsen vinder et gavekort på 1.500 kr. til Dansk Skovkontor – sponseret af Dansk Skovkontor og Vermeer

Kilde: DM&E

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127