23948sdkhjf

Skat dræner kassen hos familievirksomheder når de går i arv

Skattehammeren kan ramme flere end 59.000 familievirksomheder, når de går i arv

Mens langt de fleste europæiske lande de senere år har fjernet eller lempet skatten, når familievirksomheder går i arv fra mor eller far til søn eller datter, så er arvtagerne i Danmark stadig tvunget til at betale 15 pct. af virksomhedens værdi i skat.

Den såkaldte generationsskifteskat kan ramme over 59.000 virksomheder, viser en opgørelse fra DI. Det er enten familievirksomheder, der allerede er gået i arv en eller flere gange, eller virksomheder der er ejet og ledet af en person, der kan overdrage virksomheden til næste generation.

- Det er en grotesk situation. Der er meget, der kan være bøvlet, når en virksomhed skal gå videre til næste generation, både for ejerne og virksomheden i øvrigt. At virksomheden samtidig skal betale en høj skat, deres udenlandske konkurrenter ikke skal, kan bringe virksomhedens eksistens i fare, siger Morten Høyer, kommunikationsdirektør i Dansk Industri (DI), i en pressemeddelelse.

- Vi har en skat på generationsskifte, som vores nabolande ikke har, og det gør ondt på virksomhedernes evne til konkurrere. Når næste generation fortsætter familievirksomheden, bliver der simpelthen taget penge fra virksomheden. De penge kunne være blevet brugt til investeringer i eksempelvis grøn omstilling eller udvidelse af virksomheden, hvilket ville gavne konkurrencekraft, arbejdspladser og støtte til lokalområdet, siger Morten Høyer.

Stor usikkerhed om reglerne

Oven i beskatningen kommer en betydelig usikkerhed for virksomhederne. En del af dem vil nemlig opleve, at de ikke selv kan beregne deres skat. Det skyldes, at der ikke er faste regler for, hvordan man afgør, hvad en virksomhed er værd, fremhæver DI.

- Der findes godt nok et regelsæt. Men siden 2015 har Skattestyrelsen ikke behøvet at følge reglerne. I stedet kan de selv skønne virksomhedens værdi. Det sætter ejerne havner i et skattekaos, fordi de ikke ved, hvor mange penge de skal sætte af til generationsskiftet, siger Morten Høyer.

Regeringen har indskrevet en bedring af vilkårene for generationsskifte i regeringsgrundlaget. Men der er endnu ikke meldt noget ud om ændring af reglerne.

- Vi vil meget gerne have sænket skatten. Men det er lige så vigtigt, at vi får faste regler igen, så man kan beregne sin skat på forhånd. Familievirksomhederne er enormt vigtige for lokalsamfundet, og derfor skal de have vilkår, så lokalområdet ikke risikerer salg eller fraflytning ved generationsskifte, siger Morten Høyer.

Værdiansættelse og generationsskifte

Værdiansættelse ved generationsskifte er et område med mange specifikke problemstillinger. I langt de fleste tilfælde vil sælger og potentielle købere og/eller gavegiver og gavemodtager være tæt forbundne. Som oftest er der tale om forældre og deres børn. Værdiansættelser af virksomheder, hvor overdragelsen sker i familien, vil ofte have skattemyndighedernes fokus, fordi man ikke anser de involverede parter for at have modstridende interesser i forhold til værdiansættelsen.

Skattemyndighederne har dog klare regler om værdiansættelse ved generationsskifte, men disse er alene vejledende og derfor ikke bindende for hverken skattemyndigheder eller skatteyder. Der er derfor en risiko for, at skattemyndighederne sætter spørgsmålstegn ved, om værdiansættelsen matcher den reelle værdi, og ofte kræver skattemyndighederne yderligere dokumentation – eller i nogle tilfælde endda en genberegning af værdien.

Størrelsen af de skatter og afgifter, der udløses ved generationsskifte af en virksomhed, kan ofte reduceres via grundig planlægning. Her vil værdien af aktiver og passiver spille en central rolle for, hvilke valg der er optimale.

Læs mere om værdiansættelse ved generationsskifte (BDO)

Kilde: Revisionshuset BDO

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204