23948sdkhjf

Generationsskifte-skat er konfiskatorisk høj

Dansk Erhverv har beregnet, hvad der reelt betales i skat i forbindelse ved et generationsskifte af en familieejet virksomhed til en værdi på 3,5 mio. kr.

Det kan være meget omkostningstungt for virksomheder at foretage et generationsskifte.

Det skyldes, at virksomheder i Danmark skal betale generationsskifteskat, hvilket ikke er tilfældet i for eksempel Norge og Sverige. Det stiller de danske familieejede virksomheder ringere end deres udenlandske konkurrenter.

Samlet set indbetales der årligt 2,4 mia. kr. i generationsskifteskat, hvilket belaster virksomhederne økonomisk.

Det oplyser Dansk Erhverv, som har udarbejdet et notat, der viser, hvad der reelt betales i skat i forbindelse med et generationsskifte af en familieejet virksomhed til en værdi på 3,5 mio. kr. Udover selve gaveafgiften er udgifterne i forbindelse med selskabskattebetaling og udbytteskat indregnet.

Udgifter

Alt efter hvem der overdrages til, er udgiften for et pludseligt generationsskifte således i 2023 ved udnyttelse af alle bundfradrag mv.:

  • Forældre til ét barn: 1.086.619 kr. (Skattefrit over 24,5 år)
  • Forældre til to børn: 1.012.518 kr. (Skattefrit over 12,2 år)
  • Forældre til to børn + svigerbørn: 925.766 kr. (Skattefrit over 9,1 år)
  • Søskende til søskende: 2.777.819 kr. (Kan ikke gøres skattefrit)

Dansk Erhvervs fremhæver, at det er penge, som alternativt kunne være blevet i virksomhederne og bidraget til investeringer, vækst og velstand.

Da søskende ikke betragtes som nær familie, betales en tillægsafgift på 25 pct., og der er ikke et bundfradrag. Det er især en udfordring for barnløse, såvel som en skam for de virksomheder, hvor det bedst giver mening, at bror eller søster driver den videre. Beskatningen er konfiskatorisk høj i dag politisk konsulent for familieejede virksomheder, Carl Andersen, Dansk Erhverv

- Såfremt virksomheden ikke har pengene, kan de være nødsaget til gældsætning eller frasalg, konstaterer Dansk Erhverv. Notatet viser også, at der er store besparelser for alle typer af generationsskifter i tilfælde af, at generationsskifteskatten lempes fra de nuværende 15 pct. til 10 pct. eller 5 pct.

Tillægsafgift på 25 pct.

Gaveafgiften udgør omkring halvdelen af skattebyrden. For generationsskifte mellem søskende betales der en tillægsafgift, som gør det ekstra omkostningsfuldt at foretage sådanne generationsskifter. Faktisk viser Dansk Erhvervs beregninger, at udgiften er 2,5 gange større end tilsvarende generationsskifte mellem forældre og ét barn. Det er noget, som politisk konsulent for familieejede virksomheder, Carl Andersen, Dansk Erhverv, ønsker at gøre noget ved:

- Vi ved, at 7 pct. af ejerskifte i de ejerledede virksomheder sker mellem søskende. Da søskende ikke betragtes som nær familie, betales en tillægsafgift på 25 pct., og der er ikke et bundfradrag. Det er især en udfordring for barnløse, såvel som en skam for de virksomheder, hvor det bedst giver mening, at bror eller søster driver den videre. Beskatningen er konfiskatorisk høj i dag, mener Carl Andersen.

Ifølge Dansk erhverv, så har Skatteministeriet beregnet, at det kun vil koste statskassen 30 mio. kr. helt at fjerne tillægsafgiften for bo- og gaveafgift mellem søskende. Ministeriet estimerer, at omkring 10 pct. af tillægsafgiften i dag kan tilskrives gaver og arv til søskende.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109