23948sdkhjf

P-hus af træ bygges på en måde, så det kan omdannes til boliger

Med et søjlesystem i limtræ og dæk i krydslamineret træ bliver trækonstruktionen tydelig for forbipasserende

Vinderen af arkitektkonkurrencen om udformningen af P-hus Else Alfelt i Ørestad Syd er blevet valgt.

Det er OS arkitekter og Studio Hara (tidligere Hald & Ravnborg) med Holst Engineering ApS og Prip Brandrådgivning ApS som underrådgivere, der har vundet konkurrencen med forslaget 'Et hus med fremtid'.

Vinderforslaget er et P-hus, der er designet, så det fra starten er fleksibelt til fremtidig brug ved at forhøje den øverste etage og forberede demontage af 2. sal.

Med det enkle greb kan huset i fremtiden omdannes til bolig eller erhverv, uden at man grundlæggende skal ændre det eller rive det ned, fordi loftshøjden i et standard p-hus er for lav.

- By og Havns parkeringshuse skal fortrinsvis fremstå som selvstændige byggerier, der ikke ligner By & Havns andre p-huse, men bidrager til dannelse af lokal identitet. Med en arkitektur, der på én gang er markant og samtidig innovativ, leveres her konkurrencens stærkeste forslag, siger Rita Justesen, chef for Planlægning og Byrum ved By & Havn, i en pressemeddelelse.

Huset er konstrueret som et råhus med et søjle/bjælke-system i limtræ og dæk i krydslamineret træ, som stabiliseres af to trappetårne i beton. Trækonstruktionen kommer til at kunne ses igennem facaden. Huset kommer til at fremstå i en dæmpet grøn tone med etagehøje moduler, som er adskilt af mindre tagudhæng.

Lokalt samlingssted

Det var afgørende i konkurrencen, at huset evner at integrere sig i det kommende byliv i kvarteret og passe ind i de omkringliggende boligbyggerier. By & Havn ønsker, ud over at forsyne området med parkeringspladser, at p-huset skal have "en udadvendt stueetage med rekreative faciliteter".

Vinderforslaget har visionen om at gøre p-huset til et lokalt samlingssted med mødesteder, værksteder og lignende. Derfor er stueetagen blevet designet med stor fleksibilitet og mulighed for opdeling.

Det nye p-hus Else Alfelt vil være det sidste, der opføres i Ørestad Syd. Det vil have plads til cirka 190 biler og omkring 1.500 kvm til udadvendte funktioner i stueetagen. 

Næste skridt i processen er at udbyde projektet som totalentreprise. 

Byggeriet forventes at starte ved udgangen af 2024 og være klar til brug omkring et år senere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188