23948sdkhjf

Rockwool scorer milliarder i Rusland

Rockwool har fået overført milliarder af rubler fra Rusland til Danmark gennem lån og profit

Flere store danske virksomheder har forladt Rusland som følge af Putins blodige invasion af Ukraine, men Rockwool nægter – og det er en guldrandet forretning for stenuldsgiganten.

Danwatch og Ekstra Bladet har gennemgået Rockwools fire russiske datterselskabers indberetninger til de russiske skattemyndigheder siden 2019 – og det afslører, at der er sendt mia. af kr. af sted fra Rusland til hovedkontoret i Hedehusene vest for København.

Særligt Rockwools største russiske datterselskab, Rockwool LLC med 550 ansatte, har været den helt store pengemaskine.

Rockwool LLC har indberettet, at selskabet under krigen i 2022 har haft en omsætningsfremgang på knap 500 mio. kr. til i alt 2,2 mia. kr. i forhold til året før. Tallene er indberettet efter russiske regnskabsstandarder, hvor der ikke tages højde for internt salg mellem selskaber i en koncern.

I alt har de fire datterselskaber indberettet en omsætning på 3,1 mia. kr. i 2022, hvilket umiddelbart svarer til 11,4 pct. af koncernens samlede omsætning på verdensplan. I tidligere årsrapporter fra Rockwool, blandt andet fra 2011 og 2014, bliver omsætningen i Rusland også angivet til at udgøre over 10 pct. af Rockwools samlede omsætning.

Det fremgår også af skattedokumenterne, at de fire datterselskaber samlet har genereret en profit efter skat på 521,9 mio. kr. alene i 2022. Hertil kommer en samlet profit efter skat i årene fra 2019 til 2021 på lidt over 1 mia. kr., så der samlet set fra 2019 til 2022 har været 1,6 mia. kr. i profit, der potentielt kunne sendes fra Rusland til Danmark.

En del af den profit stammer fra leverancer til krigsskibe og ubåde i den russiske flåde, som Danwatch og Ekstra Bladet tidligere har afsløret.

Profit og lån

I de officielle skattepapirer fremgår det også, at Jens Birgersson og CFO Kim Junge Andersen i 2019 bad om at få overført al profit fra Rockwool LLC fra årene 2002 til 2009 til Danmark. Beløbet på 495 mio. kr. blev udbetalt den 12. april 2019.

Samtidig fremgår det, at hovedkvarteret i Danmark fra 2019 og frem til 2021 optog kortfristede lån i Rockwool LLC på i alt 468 mio. kr. Lån, der senest blev forlænget i marts 2022 midt under krigen i Ukraine.

Lånet og den tidligere profitudbetaling løber samlet op i 963 mio. kr. – og hertil kommer profitten fra 2019 til 2022 på 1,6 mia. kr., der potentielt kunne udbetales til Danmark.

Andrii Onopriienko, viceudviklingsdirektør ved institut for politisk forskning på Kyiv School of Economics i Ukraine, har gennem projektet Leave- Russia.org nøje fulgt vestlige firmaers aktiviteter i Rusland.

Ifølge ham kan den enorme pengestrøm være med til at forklare, hvorfor Rockwool ikke vil forlade Rusland:

- Det viser jo med al tydelighed, at Rusland er et meget vigtigt marked for Rockwool og for det samlede overskud i koncernen. Det vil have en betydelig indvirkning at miste over 10 pct. af den samlede omsætning.

- Samtidigt kan de russiske datterselskaber have en fremtidig strategisk betydning, som man ikke vil give afkald på, siger han.

Frygt for nationalisering

Rockwool har hidtil holdt fast i forklaringen om frygt for nationalisering, når koncernen har skullet retfærdiggøre, hvorfor man bliver i Rusland. Det på trods af at både vestlige regeringer og Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky, tidligere har opfordret firmaer til at forlade Rusland.

Her fra koncernens seneste årsrapport:

“Hvis vi trak os ud af Rusland, ville vores fabrikker og immaterielle rettigheder til vores unikke teknologi højst sandsynligt blive nationaliseret eller på anden måde overgå til lokale aktører”.

Danwatch og Ekstra Bladet har forelagt Rockwool oplysningerne fra de russiske skattemyndigheder om udbytte og lån og spurgt, hvor stor betydning det russiske marked har for koncernen. Det afviser man at svare på. I stedet skriver kommunikationschef Michael Zarin i en kortfattet mail:

“Vi kommenterer ikke på finansielle detaljer i specifikke lande”.

De fire fabrikker har også stor værdi for koncernen. I 2015 udgjorde de russiske aktiver “den højeste procentdel af aktiver i et enkelt land”, fremgår det af koncernens årsrapport.

I et interview til Politiken i april 2023 oplyste adm. direktør Jens Birgersson, at Rockwool har værdier i Rusland for omkring en mia. euro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093