23948sdkhjf

Er du sikker på, I er sikre nok, mester?

Faldulykker er en bekostelig affære for både de berørte og samfundet. Ny kampagne sætter fokus på problemet

Hver dag er der tre personer, der falder ned fra en stige, mens de er på arbejde. Og for hver tredje faldende tømrer, koster det mindst en måneds fravær.

Med en ny kampagne sætter Arbejdstilsynet nu fokus på fald fra både små og store højder i forsøget på at forebygge de arbejdsulykker, der kan koste den enkelte liv eller førlighed og samfund og arbejdsgiver store summer.

Ifølge tilsynet koster det i gennemsnit en virksomhed 59.000 kr., når en medarbejder kommer til skade, og hertil kommer en udgift på knap 200.000 til erstatninger og forsikring for hver ulykke. En opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viste for nyligt, at arbejdsulykker årligt koster samfundet 28,4 mia. kr.

Vurdér risikoen

I perioden 2016-2022 har Arbejdstilsynet registreret 207 ulykker med fald fra højden, der alle resulterede i mere end seks måneders fravær, kostede den ulykkesramte livet eller medførte permanent uarbejdsdygtighed. I årene 2016-2021 afgik fire tømrere ved døden, fordi de faldt ned under arbejdet, mens samme periode bød på hele 32 dødsulykker i den samlede bygge- og anlægsbranche. 

Ifølge Arbejdstilsynet er forkert eller manglende vurdering af risici en af de helt store syndere, og med kampagnen ”Er du sikker på, du er sikker nok?” vil tilsynet sætte fokus på vigtigheden af, at både arbejdsgivere og medarbejdere risikovurderer deres arbejde både før og under arbejdet.

www.at.dk/kom-sikkert-ned har Arbejdstilsynet samlet kampagnematerialet, der blandt andet består tilsynets vejledninger for arbejde i højden samt konkrete tips til, hvordan arbejde på henholdsvis stiger, stilladser og tage udføres sikkert. De tips har vi samlet her.

Arbejde på stiger

Efterlev leverandørens brugsanvisning, der skal oplyse om:

 • Stigehældning
 • Advarsel mod farlig brug
 • Eftersyn og vedligeholdelse
 • Oplagring
 • Tilladt belastning

Arbejde på stilladser

Husk:

 • Fastgjorte stilladser højere end 2 meter skal forsynes med et skilt, der oplyser om stilladsklasse, og hvad stilladset skal bruges til.
 • I må kun opstille systemstilladser, for eksempel facadestilladser og murerstilladser, der er højere end 3 meter, når I har gennemgået en særlig stilladsuddannelse eller fået et anerkendelsesbrev fra Arbejdstilsynet. Det er arbejdsgiverens ansvar at dokumentere dette.
 • Stilladserne skal opstilles efter arbejdsmiljølovgivningens regler og fabrikantens brugsanvisning. Fabrikantens brugsanvisning og eventuelt supplerende brugsanvisning skal være på opstillingsstedet. Brugsanvisningen skal både findes på dansk og et sprog, de ansatte kan forstå.

Arbejde på tage

 • Brug stilladser, rækværker, gangbroer, tagstiger og sikkerhedsnet.
 • Betræd kun pladetage, hvis I har undersøgt, at pladerne sikrer mod gennemstyrtning. Vurdér pladernes alder og tilstand, lægteafstand og -kvalitet.
 • Læs pladeleverandørens brugsanvisning, før I monterer dem.
 • Dæk åbninger i taget, for eksempel med bæredygtige plader, inden I går på taget. Husk, at der også skal sikres mod nedstyrtning ved montagefronten af pladerne uanset faldhøjde.
 • Følg leverandørens brugsanvisning, når I bruger taglift, herunder anvendelse af sikkerhedsline.
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093