23948sdkhjf

Ukraine stempler Rockwool som international krigssponsor

Isoleringskoncernen er havnet på Ukraines liste over internationale krigssponsorer

De ukrainske myndigheder har i dag tilføjet den danske koncern Rockwool til listen over “internationale krigssponsorer” som følge af selskabets forretningsaktiviteter i Rusland.

Det skriver Danwatch og Ekstra Bladet.

I begrundelsen står der blandt andet:

"Rockwool ser ingen modsætning mellem at ‘stå side om side med det ukrainske folk’ og forsyne aggressorstatens krigsmaskine."

Det er Ukraines nationale antikorruptions-agentur (NACP), som står bag listen over “International Sponsors of War”. Rockwool er den første skandinaviske virksomhed, som får stemplet, og i alt tæller listen nu 46 virksomheder, hvoraf 23 er fra Europa.

Oleksandr Novikov, der er leder af NACP, forklarer, at listen tæller virksomheder, der forsyner Ruslands offentlige og private sektor med varer og tjenester af afgørende betydning, og som samtidig er med til at bidrage til Ruslands budget og finansiering af krigen.

- Efter Ruslands fuldskala-invasion af Ukraine tog Rockwool en bevidst beslutning om at blive på det russiske marked. Gennem distributører fortsætter virksomheden med at levere deres byggematerialer til den russiske stat, herunder det russiske forsvarsministerium.

- I alt betalte Rockwool gennem sine russiske repræsentationskontorer mere end 16 millioner US dollars i overskudsskat til det russiske budget i 2022. Ethvert beløb bidrager til aggressorstaten, der fortsætter med at føre dens uprovokerede krig mod ukrainske civile og infrastruktur, siger han.

Lægger ikke fingre imellem

NACP begrunder også direkte tilføjelsen af Rockwool med Danwatch og Ekstra Bladets afsløringer af, at Rockwool siden 2014 gennem officielle leverandører har solgt produkter, der er anvendt i mindst 31 krigsskibe og ubåde i den russiske flåde.

- Det er forfærdeligt. Vi ser nu, hvordan den selvsamme russiske flåde bliver brugt af aggressoren til at beskyde fredelige ukrainske byer. Rockwool burde forstå, at de har bidraget til denne situation, siger Oleksandr Novikov.

- Rusland startede en krig mod Ukraine tilbage i 2014, annekterede Krim og indledte en invasion i den østlige del af vores land. I 2022, efter Rusland lancerede en fuldskala-invasion mod Ukraine, holdt Rockwool ikke op med at samarbejde med krigsforbrydere, siger han.

Lederen af NACP, der er ansvarlig for “International Sponsors of War”-listen, lægger ikke fingre imellem, når han i dag skal beskrive Rockwools ansvar.

- Vores militær laver utrolige ting i Sortehavet og eliminerer den russiske Sortehavsflåde, men hvad nu hvis Rockwool ikke havde hjulpet den russiske flåde med kritiske materialer dengang? Så ville den mest sandsynligt have haft mindre kapacitet nu, fordi Rusland ikke kan producere sådanne specialiserede materialer internt.

- Blodet fra fredelige ukrainere, som er blevet dræbt af russiske missiler affyret fra Ruslands flåde, er blandt andet på Rockwools hænder, siger Oleksandr Novikov.

Vil ramme omdømme og pengepung

Mens det ikke har nogen direkte juridiske konsekvenser at komme på listen, er målet ifølge NACP at ramme virksomhederne på deres omdømme og dermed på pengepungen.

NACP oplyser også, at virksomhederne på krigssponsor-listen også automatisk bliver inkluderet i World-Check, en af verdens største databaser for finansiel risikovurdering. Den bruges blandt af virksomheder, banker og forsikringsselskaber verden over, når de skal foretage en risikovurdering af andre virksomheder eller individer.

- Konsekvenserne for globale virksomheder af at være på listen er derfor værre end at fortsætte med at handle med aggressor-landet, skriver NACP i begrundelsen for, at Rockwool nu er optaget på listen.

Danwatch og Ekstra Bladet arbejder på at få en kommentar fra Rockwool. Tidligere har Rockwool holdt fast i forklaringen om frygt for nationalisering, når koncernen har skullet retfærdiggøre, hvorfor man bliver i Rusland.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Ukraine
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.377