23948sdkhjf

Grossist har sat fokus på diversiteten: – Vi er nødt til at handle

I et år har værktøjsforhandleren Carl Ras arbejdet på at blive en mere mangfoldig virksomhed

– Vi vil sikre, at Carl Ras fremadrettet er en mangfoldig og inkluderende arbejdsplads med en kultur, der skaber lige muligheder for alle; uanset køn, alder, etnicitet og seksuel orientering.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Steen Demskov, HR-chef hos værktøjsgrossisten Carl Ras, der i fjor tilsluttede sig Dansk Erhvervs diversitetspagt. Gennem fem transformationsprincipper skal virksomheden iværksætte og drive tiltag, der skal bidrage til en mere inkluderende virksomhedskultur, og samtidig får Carl Ras mulighed for at bidrage med nye forslag, ideer og erfaringer til at skabe diversitet og inklusion på det danske arbejdsmarked.

– Selvom vi anser os selv for at være en rummelig arbejdsplads med plads til alle, så er Carl Ras en del af en mandsdomineret byggebranche, hvor kvindelige ansatte kun udgør cirka 10 procent. Lige sådan består kun 18 procent af vores egen medarbejderstab lige nu af kvinder. Det er vi nødt til at handle på, hvis vi fremover ønsker at tiltrække flere kvindelige kvalificerede ansøgere og udvikle deres potentiale i Carl Ras. Det kan de 5 transformationsprincipper i diversitetspagten hjælpe os med, da vi herigennem får konkrete værktøjer til at skabe forandringerne, siger Sten Demskov.

Bredde sikrer bedre bundlinje

Ambitionen i Carl Ras er, at andelen af kvindelige medarbejdere i 2030 skal udgøre minimum 25 pct., af det samlede antal medarbejdere, og andelen af kvindelige ledere skal udgøre minimum 10 pct. af virksomhedens samlede antal ledere. Samtidig vil virksomheden arbejde på at optimere rekrutteringen og kompetencerne i bestyrelsen, så den på sigt bliver mere mangfoldig.

I den forbindelse ansatte Carl Ras for et år siden Ditte T. Gullach i en nyoprettet stilling som arbejdsmiljøansvarlig i Carl Ras, der nu står i spidsen for at styrke arbejdet med kønsdiversitet og inklusion.

– Undersøgelser fra Mckinsey viser, at en mere lige kønsfordeling på arbejdspladsen styrker det gode arbejdsmiljø, og at virksomheder med den bredeste diversitet har den bedste bundlinje. Den forretningsmæssige betragtning deler vi, samtidig med at det passer til Carl Ras’ menneskesyn at være en virksomhed med plads til alle, siger Ditte T. Gullach, der har mere end 20 års erfaring med arbejdsmiljø og trivsel i Matas.

– Vi mener altså, at en mere øget forskellighed blandt vores ledere og medarbejdere kun bidrager positivt til arbejdsmiljøet og samtidig sikrer, at vi opnår de bedste resultater, siger Ditte T. Gullach videre.

Forankres strategisk i hele organisationen

Carl Ras har igangsat flere initiativer, der skal øge kønsdiversitet og inklusion på tværs af arbejdspladsen, og for Ditte T. Gullach er det et must, at initiativerne forankres strategisk i hele organisationen.

– Det er afgørende for os, at indsatserne ikke udelukkende besluttes og styres af bestyrelsen, direktionen og HR i Carl Ras. For at nå målene inden 2030, er det nødvendigt, at indsatserne forankres bredt i hele organisationen, så alle ansatte forstår formålet og så vidt muligt tager det til sig, siger hun.

I den forbindelse modtog alle kvindelige ansatte, samt et lille udvalg af 40 tilfældige mænd, i starten af året et spørgeskema om, hvordan de oplevede ligestillingen mellem kønnene i Carl Ras.

– Vi spurgte blandt andet ind til, hvordan de oplever kulturen i deres afdeling og i Carl Ras samt deres eventuelle ønsker til forandringer. Undersøgelsen pegede på, at mange ikke er bevidste om egne kompetencer og bias i organisationen, siger den arbejdsmiljøansvarlige.

Hun påpeger derfor vigtigheden af, at alle ledere i Carl Ras bliver klædt godt på til at støtte op om arbejdet i organisationen. Da alle ledere i Carl Ras i foråret var afsted på det årlige ledelsesseminar, var temaet derfor kønsdiversitet og inklusion med fokus på bias og blinde vinkler.

– Lederne havde en åben dialog og diskuterede, hvordan det generelt står til med kønsdiversitet og inklusion hos os. Vi diskuterede Carl Ras’ styrker, svagheder, muligheder og trusler, og hvordan vi på sigt kan nå vores målsætninger, siger Ditte T. Gullach og tilføjer:

– Mange fik en aha oplevelse og fandt ud af, at de alligevel havde nogle fordomme, de ikke var bevidste om. Men opmærksomheden på bias og blinde vinkler er jo et vigtigt skridt på vejen videre, for at vi kan udvikle os.

Fokus på bias og blinde vinkler

Næste skridt i Carl Ras er ifølge Ditte T. Gullach at opstarte diversitetsgrupper på tværs af hele organisationen. De skal løbende brainstorme og komme med forslag til tiltag, der kan øge kønsdiversitet og inklusion i Carl Ras og hjælpe arbejdspladsen med at blive bevidst om egne bias og blinde vinkler.

– Om ganske kort tid opstarter vi en diversitetsworkshop for tre udvalg, som alle i Carl Ras har haft mulighed for at blive en del af. Vi har ikke stillet krav til nogen forudgående kompetencer for at deltage i grupperne. Tværtimod ønsker vi at inkludere et bredt og mangfoldigt felt af ansatte fra både administration, vores butikker, salgsfunktioner og lager, siger Ditte T. Gullach.

De tre udvalg skal særligt fokusere på bias og blinde vinkler inden for Carl Ras’ kommunikation, rekruttering og ledelse.

– Som virksomhed har man en forpligtelse til at være bevidst om egne bias. Det er især relevant, hvis vi ønsker at være en moderne og attraktiv virksomhed med en god forretning, der er rummelig og forandringsvillig, siger Ditte T. Gullach og fortsætter:

– Vi skal sætte fokus på, hvordan vi taler til hinanden, så alle i organisationen føler sig inkluderet. Det gælder både mundtligt og på vores interne platforme. Grupperne skal samtidig arbejde med, hvordan vi kan styrke brugen af rollemodeller i vores kommunikation, ledelse og udadtil til branchen og sætte fokus på vores rekruttering gennem for eksempel jobopslag, så vi så vidt muligt appellerer til alle og skaber de bedste forudsætninger for en balanceret fødekæde i Carl Ras.

En af diversitetsgrupperne skal ifølge Ditte T. Gullach yderligere fokusere på, hvordan Carl Ras kan støtte kvindelige medarbejdere i faglig og ledelsesmæssig udvikling.

– Vi har mange dygtige kvindelige medarbejdere med ledelsespotentiale, men vi skal blive skarpere på at synliggøre deres udviklingsmuligheder i Carl Ras. Her kan det være afgørende med kvindelige rollemodeller, der kan støtte, motivere og vejlede dem til en potentiel karriere som leder, siger Ditte T. Gullach.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094