23948sdkhjf

79.000 sten sat med håndkraft: Restaureret byport belønnet med Brolæggerprisen

En af landets sidste middelalderbyporte har modtaget fornem hæder

Brolæggerprisen 2023 blev mandag uddelt til Vordingborg Kommune for restaureringen af Mølleporten i Stege.

Ifølge Brolæggerlauget i DI, der står bag prisuddelingen, er der tale om en meget vellykket restaurering af såvel Mølleporten som den omkringliggende belægning, som nu indrammer den historiske port. Dermed fremstår byporten i dag i en æstetisk helhed, som fremhæver byens vigtige kulturarv, lyder det fra lauget, der siden 1986 har uddelt prisen.

Prisen blev overrakt til borgmester Mikael Smed af oldermand Claus Johnsen fra Brolæggerlauget i DI Byggeri den 13. november 2023.

– Det er laugsfirmaet Dansk Kvalitets Brolægning ApS, der med alle deres dygtige brolæggere har udført arbejdet efter alle kunstens regler, udtaler oldermand Claus Johnsen, og fortsætter:

– Der er sat gamle, nordiske brosten i den kombinerede cykel- og gangsti, og masser af chaussésten i bueforbandt i vejarealet.

I alt er der sat ikke mindre end 79.000 sten med håndkraft på det 1.200 kvadratmeter store belægningsareal, og i selve byporten er de gamle belægninger med brosten og pigsten bevaret som i den oprindelige belægning.

– Det er med andre ord et meget veludført brolægningsarbejde, og alle implicerede parter kan være stolte af det gode samarbejde, som har resulteret i, at Brolæggerlaugets priskomité pegede på Mølleporten, lyder det fra oldermand Claus Johnsen.

For Vordingborg-borgmester Mikael Smed er prisen en forlængelse af den påskønnelse, han oplever lokalt.

– Det er en stor ære, at Mølleport-projektet modtager Brolæggerprisen 2023. Alle dem jeg har mødt på min vej her i Stege og på Møn siger, at det er blevet fantastisk flot, og de er glade for, at man har fået den indkørsel fra øst ind til byen. Samt at Mølleporten nu er den bedst bevarede byport i Danmark.

– Det er et fantastisk flot torv, der har dannet sig nu med en flot beliggenhed, og det kvalitetsarbejde, der er lavet omkring brolægningen, er virkelig, virkelig flot, slutter borgmesteren.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.303