23948sdkhjf

Følg pengene og kæmp indædt for at fastholde dine svende, mester

Den grønne omstilling er en stærk vækstmotor og byggeriet kommer til at slås med industrien om den kvalificerede arbejdskraft, vurderer Mester Tidende i mini-analyse

Den grønne omstilling vil i årene fremover være en af de stærkeste vækstområder for erhvervslivet og bestræbelserne på at skabe større bæredygtighed vil i et vist omfang både være med til at skabe nye arbejdspladser og stille krav om nye kompetencer i virksomhederne

De fleste erhvervsorganisationer opfordrer da også deres medlemmer til at være ekstra vågne i forhold til at følge udviklingen i den grønne omstilling. Det gælder også i bygge- og anlægsbranchen. Her vil de skærpede krav til dokumentation stille store krav til virksomhedernes vidensniveau og medarbejdernes kvalifikationer. Der vil i stadig større omfang være fokus på at renovere eksisterende bygninger fremfor at rive ned og bygge nyt. Og når der bygges nyt, så er det håndfaste og detaljerede krav til dokumentation af både processer og materialer i forhold til bæredygtighed og CO2-aftryk.

Byggebranchen er som bekendt en af en af de største CO2-udledere og forbruger af ressourcer og dermed er branchen i sig selv en vigtig faktor i forhold til at sikre den grønne omstilling.

Men, også i industrivirksomhederne, som er et af byggebranchens helt store kundesegmenter, er der behov for nytænkning og nye kompetencer. Foruden at være en af byggebranchens store opdragsgiver, så er industrivirksomhederne også en af byggebranchens største konkurrenter når det handler om at rekruttere arbejdskraft. Så også i den forstand, er der grund til, at virksomhederne i byggeriet holder godt øje med, hvad der sker i industrivirksomhederne.

Stærkt stigende efterspørgsel

Dansk Industri (DI) vurderer, at de fremrykkede klimamål og flere grønne ambitioner vil betyde, at behovet for kvalificeret arbejdskraft stiger ganske drastisk. Hvis Danmark skal indfri sine grønne ambitioner, så kræver det 195.000 årsværk alene i industrien frem mod 2035, lyder det fra DI på baggrund af en analyse foretaget af Cowi for Dansk Metal, 3F Industri og Dansk Industri.

Analysen viser blandt andet, at der skal bruges 15.000 fuldtidsmedarbejdere i industrien hvert år frem til 2035, hvis industrien skal kunne følge med den efterspørgsel, der følger med den grønne omstilling.

Der er, så vidt vides, igen konkrete bud på, hvor mange ekstra arbejdspladser den grønne omstilling vil skabe eller kræve i byggeriet. Til gengæld peger byggeorganisationerne på, at det handler om kvalificeret og veluddannet arbejdskraft – både inden for de traditionelle håndværksfag og i særdeleshed inden for de tekniske fag som el- og vvs.

Derfor peger pilen også på efteruddannelse og opkvalificering, ligesom erhvervsuddannelserne skal være med til at sikre tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft fremover til den grønne omstilling.

Så midt i arbejdet med at regne gode tilbud og sikre virksomheden opgaver, så skal mange mestre nu også i stigende omfang sikre sig tilstrækkelig arbejdskraft som samtidig skal opkvalificeres til at varetager de mange nye opgaver, som den grønne omstilling skaber.   

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078