23948sdkhjf

Én ting topper listen, når boligejere skal renovere

For næsten 80 pct. af de nordeuropæiske boligejere står energieffektivitet øverst på ønskesedlen, når hjemmet skal renoveres

De seneste års energikrise er ikke gået ubemærket hen hos boligejerne. En ny undersøgelse, som vindueskæmpen Inwido har foretaget blandt 3.3000 nordeuropæiske boligejere, viser således, at energieffektivitet er helt i top, når det kommer til ønsker om ændringer og forbedringer af hjemmet.

Hele 79 pct. af respondenterne mener ifølge Inwido, at det er vigtigere end nogensinde at have en energirigtig bolig for husholdningsøkonomiens skyld. Det er en markant stigning fra 67 pct. i 2012, og hos Inwido-ejede Outline Vinduer i Farsø nikker salgschef Claus Petersen Koch genkendende til udviklingen.

– Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til at energieffektivisere sin bolig, herunder ikke mindst vinduer og døre, hvor der kan være risiko for et stort varmetab, hvis de er utætte eller i dårlig stand. Den seneste tids store fokus på energiforbrug og især priser er med til at skabe en øget bevidsthed om, hvad man som boligejer kan gøre for at øge energieffektiviteten, og det mærker vi også hos Outline, forklarer han i en pressemeddelelse.

Driver udskiftningen

En forbedret energieffektivitet er ifølge undersøgelsen også den primære grund til, at boligejere vil udskifte deres vinduer og døre i de kommende år. Ikke mindre end 81 pct. svarer således, at deres bolig vil være mere værdifuld, hvis den blev mere energieffektiv, svarende til en stigning på 11 procentpoint sammenlignet med 2017.

– Når vi rådgiver kunder, fylder energioptimering meget i valget af vinduer og døre. Derudover er elementer som indeklima og støjreduktion også væsentlige parametre, som ofte forbedres markant ved udskiftning af døre og vinduer til mere energivenlige udgaver, og som mange kunder oplever som en positiv overraskelse, siger Claus Petersen Koch.

Den Himmerlands-baserede vinduesproducent har blandt andet leveret nye døre og vinduer til Jimmi Gade fra Vejle, der med et hus fra 1904 har haft masser at tage fat på.

– Selv om vinduerne ikke var de originale, var de meget gamle. Når vi havde stearinlys tændt i vindueskarmen, stod de og blafrede, og så er det er jo bogstaveligt talt penge ud ad vinduet at opvarme et hus, siger Jimmi Gade.

Foruden udskiftningen af både døre og vinduer i hele huset har familien også installeret en varmepumpe som erstatning for el-radiatorer og efterisoleret husets førstesal – alt sammen tiltag, der har bidraget til en samlet energioptimering af hele huset, og det afspejler sig i både komforten og på elregningen.

– Den primære årsag til at renovere huset har været for at optimere energiforbruget, og det kan klart mærkes på indeklimaet, som er rart og behageligt. Samtidig har de nye vinduer givet et meget bedre lysindfald og dæmpet trafikstøj fra gaden markant. Og på trods af, at vores samlede el-behov er steget, blandt andet fordi der er kommet børn til, er vores el-forbrug i kilowatt-timer ikke steget tilsvarende, ligesom vi også tænder væsentligt senere op i brændeovnen, fordi vores hus holder meget bedre på varmen nu, siger Jimmi Gade.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109