23948sdkhjf

Omstridt tømrerfirma kan miste retten til at have lærlinge

Efter en grov sag om sexchikane risikerer en tømrermester nu at miste muligheden for at have lærlinge

Når hun gik på arbejde, blev hun kaldt for “sæk” og “kælling”. Hendes kolleger lavede bollebevægelser bag hendes bagdel, mens de talte om, at hun skulle “sutte pik” og “skrælle kartofler”. 

Sådan var virkeligheden for den 17-årige Sofie, mens hun var tømrerlærling i et firma i Holstebro. Det endte med, at Sofie kørte og vandt en sag mod firmaet for sexchikane. Men sagen er ikke slut, for den grove behandling af den 17-årige pige får nu et efterspil. 

Det lokale uddannelsesudvalg for tømreruddannelsen i Holstebro anbefaler, at firmaet får frataget retten til at have lærlinge fremover. Det kan Fagbladet 3F fortælle.

"Grove sager"

I et brev, som Fagbladet 3F har set, skriver udvalget, at de indstiller til, at tømrerfirmaet Holstebro Tømrer og Bygningssnedker “fratages godkendelsen til at have lærlinge”. Formand for udvalget, Karsten Bjerg, bekræfter beslutningen overfor Fagbladet 3F.

- Det er grove sager, der er kommet frem om det, som den unge kvindelige lærling har oplevet. Men lærlinge har rettigheder, og man skal behandle dem ordentligt, siger han.

- Derfor har vi sendt et brev til Byggeriets Uddannelse, hvor vi anbefaler, at det pågældende firma får frataget retten til at have lærlinge, siger Karsten Bjerg.


LÆS OGSÅ:

https://www.mestertidende.dk/article/view/1076079/chikanesag_kan_koste_dyrt_noget_af_det_mest_tabelige_jeg_laenge_har_hortDe lokale uddannelsesudvalg (LUU) består af repræsentanter for både arbejdsgivere og arbejdstagere - altså mestre og svende. Deres opgave består i at rådgive, men også holde opsyn med uddannelserne af faglærte og sikre, at de overholder regler og rammer.

Har aldrig gjort det før

Karsten Bjerg er selv arbejdsgiver og ejer af firmaet Dybe Tømrer. Og derfor er det heller ikke en let beslutning for ham at lukke døren for lærlinge for en kollega.

- Vi har aldrig sendt sådan en anbefaling før. Men vi mener ikke, at firmaet på nogen måde har vist, at de har de skills, det kræver at have lærlinge, siger han.

Fagbladet 3F har kontaktet tømrermesteren via e-mail, telefonopkald og sms for at få hans kommentar til afgørelsen fra det lokale uddannelsesudvalg. Han er ikke vendt tilbage inden deadline. 

Ifølge reglerne er det nu Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse under Byggeriets Uddannelser, der skal afgøre, om firmaet skal miste retten til at have lærlinge fremover. Det faglige udvalg består af fire repræsentanter for henholdsvis arbejdsgiverne og fagbevægelsen og har beføjelser til at træffe endelige afgørelser i sager som denne. Og spørger man Karsten Bjerg, er afgørelsen klar: 

- Jeg tror, at det faglige udvalg giver os medhold. Det kan jeg ikke forestille mig andet, for det er en grov sag, siger han til Fagbladet 3F.

Navnet Sofie er et dæknavn, da den dengang 17-årige lærling ikke ønsker sin identitet offentligt kendt. Fagbladet 3F er bekendt med hendes sande navn.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094