23948sdkhjf

Nye tal sår tvivl om forretningsmodellen hos Nordic Waste: "Jeg er rystet”

Næsten al den jord, Nordic Waste modtog, kom aldrig videre. Virksomheden slog sig ellers op på at omdanne forurenet jord til byggematerialer

Den konkursramte miljøvirksomhed Nordic Waste hev flere mio. ton jord ind på virksomhedens arealer, men formåede aldrig at rense større mængder til genanvendelse.

I både reklamer og interviews har Nordic Waste ellers promoveret sig selv som en grøn miljøvirksomhed, der tager imod forurenet jord og sender rene råstoffer tilbage til for eksempel byggebranchen.

Det fortæller Radio4.

Siden Nordic Waste fik en miljøgodkendelse til at tage imod forurenet jord i 2018, er i alt 3,8 mio. tons jord blevet kørt til virksomhedens arealer, viser en opgørelse fra Randers Kommune ifølge Radio4.

I samme periode har firmaet kun solgt 163.000 ton genbrugssten, knust beton og andre byggematerialer, viser opgørelsen udarbejdet af Randers Kommune.

Dermed har mindre end 5 pct. af den indkomne jord forladt firmaets arealer som genbrugsmaterialer ved landsbyen Ølst.

"En pengemaskine"

I en ny rapport om det katastrofale jordskred hos Nordic Waste konkluderer analysevirksomheden Geus, at netop “deponeringen af jord” er “den primære årsag til jordskreddet”.

- Jeg er rystet over, at en virksomhed, der slår sig op på at ville rense og genanvende jord, har gjort det i så lille et omfang, som det har været tilfældet, siger Anker Boje (S), byrådsmedlem i Randers, til Radio4.

Han mener, at de nye oplysninger viser, at Nordic Waste har været “mere en pengemaskine for bagmændene end en grøn virksomhed”.

I efteråret 2023 fik aktive jordskred Nordic Waste til at fremrykke eksplosionen af en 75 meter høj skorsten og flytte en transformator i al hast for at afværge alvorlige ulykker på pladsen. Samtidig fortsatte virksomheden med at køre jord ind på pladsen.

- Når man har et skred, så skal man ikke lægge mere jord op på, for så accelerer man skredet. Men hvor meget, der skal til før det sker, og hvor stor en mængde, det kræver, er ret specifikt fra skred til skred, siger Kristian Svennevig, en af forskerne bag Geus-rapporten.

Ønsker ikke at svare

Alene i Randers Havn ankom 56.500 ton jord til Nordic Waste fra oktober til november. Dertil skal lægges den jord, der ankommer direkte med lastbil, skriver Radio4.

- Nordic Waste har haft som hovedvirksomhed at rense forurenet jord og sende det videre. Og det lyder ikke på de her tal til, at det har været det, man i praksis har haft som sin hovedvirksomhed, siger Frida Valbjørn Christensen (Ø), byrådsmedlem i Randers.

Nordic Waste har tidligere reklameret med at være "den eneste virksomhed,” der kan “vaske forurenet jord og aflevere det tilbage som rene råstoffer til gavn for f.eks. byggebranchen.”

Nordic Waste har ikke ønsket at svare på Radio4’s spørgsmål angående opgørelsen.

Firmaet henviser i stedet til en pressemeddelelse, hvor jordskreds-katastrofen betegnes som “en uforudsigelig tragedie”.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094