23948sdkhjf

Digitale værktøjer stormer frem i byggeriet

På et enkelt år er bygge- og anlægsbranchens brug af kunstig intelligens firdoblet, mens der ligeledes er skruet markant op for livscyklusanalyserne

De danske håndværkere bliver stadigt mere digitale, og udviklingen sker med et stigende grønt fokus. Det viser nye tal fra Byggeriets Modenhedsmåling.

Ikke overraskende har de krav til livscyklusanalyser (LCA), der i fjor blev indført i Bygningsreglementet, ledt til en markant stigning i brugen. Af de virksomheder, der i år har deltaget i undersøgelsen, svarer 84 pct., at de nu udarbejder LCA i flere af deres projekter, mens det til sammenligning bare gjaldt 67 pct. i den foregående måling, der blev foretaget, kort før loven trådte i kraft.

Og det er en positiv udvikling, hvis man spørger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond, der sammen med Realdania og Molio står bag målingen.

– En bæredygtig byggebranche er en konkurrencedygtig byggebranche. Derfor er det positivt, at vi ser en stigning i antallet af virksomheder i byggeriet, der styrker fokus på grøn omstilling. Her spiller ny teknologi, digitalisering og muligheden for systematisk opsamling af data en meget stor rolle – og den dobbeltomstilling skal endnu flere virksomheder i byggeriet få øjnene op for. Det skal modenhedsmålingen være med til at sætte fokus på, siger Charlotte Kjeldsen Krarup i en pressemeddelelse.

Smitter af på renoveringsprojekter

De nye lovkrav lader dog også til at have haft en anden og mere overraskende effekt. For udover at langt flere i dag arbejder med LCA, når nyt byggeri skal opføres, sker det nu også i renoveringsprojekter.

Selvom det endnu ikke er lovpligtigt at udarbejde LCA i renoveringsprojekter, har arbejdet med LCA det sidste år haft en afsmittende effekt på også denne del af byggebranchen, hvor 63 pct. nu udarbejder LCA sammenholdt med 48 pct. i 2023. Det indikerer ifølge parterne bag målingen en øget opmærksomhed på grøn omstilling i byggeriet og en stigning i brugen af digital teknologi til at dokumentere klimaaftryk. Samtidig viser det, at branchen har taget positivt imod ændringerne i Bygningsreglementet og af sig selv tager LCA i brug på et nyt område.

– Byggeriet har potentiale til at levere et stort bidrag i arbejdet med at reducere vores CO2-udledning, og her er livscyklusanalyser et helt afgørende redskab. Det er derfor positivt, at flere og flere benytter sig af livscyklusanalyser både når det handler om nyt byggeri, men i høj grad også i renoveringsprojekter, siger Lennie Clausen, programchef i Realdania.

Kunstig intelligens på raketfart

Byggeriets Modenhedsmåling 2024 har også en anden højdespringer, nemlig anvendelsen af avanceret teknologi.

I år har 21 pct. af de adspurgte virksomheder svaret, at de anvender kunstig intelligens i deres arbejde, mens den andel i fjor lå på bare 5 pct. Af de 21 pct. svarer knapt en tredjedel, at de bruger AI-modeller udviklet specifikt til branchen, mens en tredjedel træner egne AI-modeller, og 86 pct. anvender generelle modeller såsom ChatGPT, Dall-E og Midjourney.

På trods af den markante stigning i brugen af kunstig intelligens, er byggebranchen dog stadig ikke lige så moden inden for dette område som mange andre brancher.

– Det er ikke overraskende, at andre brancher er foran. Mange og lange værdikæder, høj kompleksitet i projekterne, og manglende datastandarder mellem forskellige systemer og formater er stadig en udfordring for effektiv anvendelse af AI i byggebranchen. Men analysens dugfriske tal peger på, at byggebranchen har blod på tanden, og vi oplever også, at mange virksomheder efterspørger hjælp til at komme i gang, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Molio og ConTech Lab.

Om Byggeriets Modenhedsmåling

  • Byggeriets Modenhedsmåling foretages én gang årligt og er udarbejdet af ConTech Lab, der er byggebranchens fælles udviklingsplatform etableret af Industriens Fond, den filantropiske forening Realdania og Molio. 
  • Målingen udføres i samarbejde med Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen Rådgivende Ingeniører (FRI), DI Byggeri, TEKNIQ Arbejdsgiverne, WE BUILD DENMARK, Rådet for Bæredygtigt Byggeri og Molio.
  • Modenhedsmålingen giver indblik i byggebranchens modenhed ift. grøn omstilling samt hvordan digitalisering, bæredygtighedsfremmende teknologi og samarbejde spiller ind som midler til målet om at reducere byggeriets klimabelastning. 
  • Målingen fra 2024 er den anden af sin slags og indsigterne er baseret på svar fra 360+ respondenter.

ConTech Lab

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078