23948sdkhjf

Milliarder på spil: Nu skal byggebranchen lære af fejlene

Branchen kan både tjene penge og opfylde en del af de kommende klimakrav, hvis de lærer af deres fejl, lyder budskabet fra Dansk Håndværk

Fejl og spild i byggeriet koster hvert år byggebranchen milliarder af kroner, der i stedet kunne have fundet vej til virksomhedernes bundlinjer.

Alligevel har branchen i løbet af de sidste 20 år ikke formået at reducere spildet nævneværdigt.

Sådan lyder det fra Dansk Håndværk, der mener, at tiden nu er inde til at gøre en indsats. I midten af marts inviterer arbejdsgiverforeningen derfor til den første af en serie workshops, der skal lære landets håndværkere, hvordan de minimerer de fejl i byggeprocessen, som fører til unødig brug af materialer og tid.

– Årsagerne findes i hele værdikæden fra projektering og udbud til udførelsen og den efterfølgende vedligeholdelse. Nogle fejl rammer dem, der laver den, mens andre først viser sig i de næste led i kæden. Derfor skal vi samarbejde om at identificere årsagerne til spild, så vi undgår at lave de samme fejl i næste opgave. Det tager vi nu fat på med et tilbud til de medlemsvirksomheder, der arbejder på byggepladserne, fortæller Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, i en pressemeddelelse.

Nye krav

På baggrund af deres egne erfaringer skal deltagerne på den første workshop identificere udfordringer og barrierer i forhold til at begrænse spild, hvilket ifølge arrangøren vil tydeliggøre fordelene ved fejllæring. På en efterfølgende workshops bliver deltagerne blandt andet præsenteret for konkrete redskaber til, hvordan de kan bruge systematiseret fejllærling, og dermed opnå en positiv effekt på både den økonomiske og den grønne bundlinje.

Workshoppen er blevet til i samarbejde med Paw Engsbye Rasmussen, der i en årrække har arbejdet med at forbedre byggeriets fejl- og spildkultur.

– Lige nu er det kravene om mindre CO²-udledning, der gør det nødvendigt at ændre den fejl- og spildkultur, der har bidt sig fast i branchen. Vi taler om et spild på mellem 10 og 30 procent af branchens omsætning, så en forbedring vil ikke alene været et godt skridt på vejen for at opfylde det kommende klimakrav til byggeriet. Forskning viser, at det samtidigt kan åbne for et meget stort indtjeningspotentiale for branchen, forklarer Paw Engsbye Rasmussen.

Fejl kan ikke undgås

Analyser viser ifølge Dansk Håndværk, at spild i byggeriet hvert år koster milliarder af kroner, fordi branchen gentager de samme fejl i byggeprocessen. Alligevel forsømmer man at opbygge viden fra de enkelte projekter, der kan forebygge fejl i nye opgaver. På den måde bider det spild, der opstår, sig fast og bliver ved med at forfølge virksomhederne.

Den første workshop skal derfor også anskueliggøre, hvor store værdier der frigøres, hvis virksomhederne følger en fast struktur for ’fejllæring’ på projektniveau.

– Der er ikke noget i vejen med at begå fejl, og vi kan ikke undgå, at det sker. Men at blive ved med at gentage de samme fejl er både økonomisk og miljømæssigt uforsvarligt. Klimakravene til byggeprocessen skærpes de kommende år, men hvis branchen har fokus på at reducere sit spild, vil vi på forhånd være kommet et godt skridt på vejen til at opfylde dem – og endda tjene penge på ændringen, vurderer Paw Engsbye Rasmussen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11