23948sdkhjf

Med fælles fodslag og 34 fraktioner har modulbygger knækket sorteringskoden

Hos Scandi Byg i Løgstør er affaldssortering blevet en fælles indsats. Nu genanvender modulbyggeren knapt 90 procent af produktionsaffaldet

Det nytter, når vi alle sorterer. Det budskab står skrevet på plakater, som hænger i produktionen hos modulproducenten Scandi Byg i Løgstør. Plakaterne er ledsaget af ikke mindre end 34 forskellige spande og containere, som alle står klar til at tage imod sorteret byggeaffald.

– Vi begyndte med at have 20 fraktioner til sortering, men nu er vi kommet op på næsten det dobbelte. Vores deponi var i 2018 på 27,3 procent, men ved hjælp af en systematisk og fælles indsats har vi fået den ned på blot 2,7 procent i 2023, det fortæller Joan Bruun Thiesen, bæredygtighedschef hos Scandi Byg i en pressemeddelelse.

I første omgang blev virksomheden opmærksomhed på affaldssortering, da Scandi Byg i 2017 fik grundlicens til Svanemærket byggeri. Som en del af pointkravene stiller mærkningsordningen krav til, at genanvendelsesraten skal være mindst 70 procent, for at opnå tre ud af i alt 16 point, men i Løgstør rakte ambitionerne længere. Siden satte modulproducenten nemlig et internt mål om at genanvende 85 pct. i produktionen, og i fjor blev målet nået med en genanvendelsesprocent på hele 87,3 pct.

– Det betyder, at vi sparer på klodens dyrebare ressourcer og ligeledes kan se en økonomisk gevinst ved at affaldssortere endnu bedre. Det giver simpelthen bare ikke mening, at vi smider gode materialer ud, fortæller Joan Bruun Thiesen.

Kræver fælles fodslag

Ifølge bæredygtighedschefen har udviklingen krævet, at alle i virksomheden tager ansvar og gør sit for at hjælpe med sorteringen.

– Vi arbejder rigtig meget med data og udregner blandt andet affaldsmængde og affaldsomkostninger per bygget kvadratmeter. Data giver gennemsigtighed og målbare resultater. På den måde kan vi løbende lave opsamlinger og vise medarbejderne, hvad de bidrager med. Det giver et enormt fokus i alt fra vores logistik-afdeling til medarbejderne i produktionen, fortæller hun.

At virksomheden er lykkedes med at genanvende så stor en del af affaldet, er lidt af en bedrift, hvis man spørger Frank Mortensen, miljøkonsulent hos Marius Pedersen A/S.

– Der er de seneste år kommet en støt stigende interesse for affaldssortering og genanvendelse blandt andet som følge af lovkrav, og at flere virksomheder ønsker sig en grønnere profil, siger Frank Mortensen og fortsætter:

– Men vi ved også, at det kan være udfordrende at få folk til at affaldssortere korrekt, når dagligdagen indtræder – også for byggebranchen kan det være svært at få hånd om affaldssorteringen, da der typisk er rigtig mange involveret i byggeriet. Men her går virksomheder som Scandi Byg forrest og viser, at det kan lade sig gøre i praksis.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094