23948sdkhjf

Stor tvistsag trækker ned: Anlægs-entreprenør er tilbage i minus

Brdr. K. Hansens seneste regnskabsår har ifølge direktør klart været "en skuffelse", men forventningerne er positive og går på sorte tal i indeværende år

Et større millionslagsmål er med til at trække blodrøde spor i det dugfriske regnskab hos Brdr. K. Hansen A/S, der beskæftiger sig med jord-, vej-, kloak- og betonentrepriser. 

Greve-virksomheden med cirka 90 ansatte offentliggør ikke omsætning i regnskabet, men i materiale, som Licitationen har modtaget, fremgår det, at omsætningen i 2022/23 går tilbage fra 240 mio. kr. til 183 mio. kr.

Bruttofortjenesten falder ifølge årsrapporten med knap 13 mio. kr. og lander på 50,8 mio. kr., mens årets resultat er i minus med 5,2 mio. kr. mod et plus på 617.000 kr. året før.

Det er tredje gang i entreprenørens seneste fem regnskabsår, at bundlinjen ender i rødt. 

- Som sådan var 2022/23 klart en skuffelse, men jeg betragter året som en enlig svale, skriver adm. direktør og indehaver Jakob K. Hansen i et mailsvar til Mester Tidendes søstermedie Licitationen.

"Betydelige ekstraomkostninger"

Ifølge ledelsesberetningen til regnskabet var forventningen et negativt resultat før skat i niveauet tre-fem mio. kr.

Med negative 6,6 mio. kr. før skat lander entreprenøren altså et godt stykke fra de i forvejen negative forventninger til året. Resultatet får da også stemplet "utilfredsstillende".

Forklaringen er en lavere aktivitet, tab i forbindelse med afslutning af sager samt omkostninger i relation til en igangværende tvistsag, lyder det i årsrapporten. 

Der er tale om en tvist i forbindelse med et "større projekt" præget af "betydelige forsinkelser".

Det har ifølge ledelsesberetningen medført "betydelige ekstraomkostninger", og der er rettet krav mod projektets hovedentreprenør på over 95 mio. kr., som tilsvarende har rettet krav mod Brdr. K. Hansen A/S som følge af forsinkelser og mangler. Voldgiftssagen ventes afsluttet i løbet af de kommende år.

Præcist hvad det er for et projekt, tvisten er opstået på, ønsker Jakob K. Hansen ikke at komme nærmere.

- Af hensyn til sagens afvikling og modparten ønsker vi ikke at komme med yderligere oplysninger, lyder det fra direktøren. 

Forventer overskud i år

Som konsekvens er der ifølge årsrapporten gennemført "tilpasninger i selskabets ledelse og organisation" samt "øvrige omkostningstilpasninger".

Tiltag, som ventes at have "positiv påvirkning" på resultaterne for de kommende regnskabsår. Ifølge ledelsesberetningen er forventningen i 2023/24 et overskud efter skat i niveauet tre-fem mio. kr.

- Jeg vil lige gøre helt klart, at vi ikke har ændret i ledelsen som følge af underskuddet. Vi fik en ny ledelse og bestyrelse for nogle år tilbage, men som en naturlig konsekvens af en justeret forretningsstrategi med mere fokus på resultat end omsætningsvækst blev ledelsen og bestyrelsen ændret. Der har i den forbindelse været en naturlig afgang af nogle få medarbejdere, men der har ikke været tale om en fyringsrunde, lyder det fra Jakob K. Hansen. 

Han beskriver en positiv indgang til 2023/2024:

- Vi er kommet rigtig godt ind i det nye regnskabsår, der allerede nu tegner til at give et tilfredsstillende positivt resultat. Vi er helt overbeviste om, at det er realistisk (med overskud i indeværende regnskabsår, red.), da vi allerede nu kender regnskabet for de første fem måneder, og da vi har sikret os størstedelen af den resterende budgetterede omsætning.

Fået tilført lånekapital

Af årsrapporten fremgår det, at der - som følge af det negative resultat og pengebinding i tvistsagen - er tilført 14 mio. kr. i ansvarlig lånekapital "for at styrke selskabets likviditet og kapitalberedskab".

"Selskabet har modtaget tilsagn fra selskabets pengeinstitut og garantistiller om opretholdelse af selskabets kreditfaciliteter for det kommende år. Det er på denne baggrund ledelsens forventning, at selskabet vil være i stand til at indfri sine forpligtelser i takt med at disse forfalder. På baggrund af ovenstående forudsætninger er årsregnskabet aflagt under forudsætning om fortsat drift", beskriver ledelsesberetningen. 

Risikerer I at knække nakken på tvistsagen?

- Det er klart, vi regner med at vinde tvistsagen, men gør vi ikke det, så klarer vi også det, oplyser Jakob K. Hansen. 

Han afviser, at kunder eller samarbejdspartnere skal være bekymrede. 

- Nej, det skal man bestemt ikke. Vi har som sagt haft en rigtig god start på det nye regnskabsår, og følger vores kunders økonomiske situation. Vi har de garantistillelser, der er normale i vores typer kontraktforhold, og vi påtager os kun risici i det omfang, vi kan bære, lyder det fra direktøren. 

BRDR. K. HANSEN A/S
Regnskabsår 2022/23 2021/22
mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 50,8 63,6
Resultat af primær drift -5,9 1,2
Resultat før skat -6,6 0,8
Årets resultat -5,2 0,6
Egenkapital 25,0 30,1
Antal ansatte 90 92
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081