Færre omkom på arbejdet i 2023: Byggeri stadig i kedelig top tre
I 2023 døde 31 personer i arbejdsrelaterede ulykker. Det viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet.
Det skriver Arbejdstilsynet i en pressemeddelelse.
Antallet af omkomne kan stige til 32, da der er en dødsulykke, hvor det stadig vurderes, om ulykken var arbejdsrelateret.
Det er markant færre, end der omkom i arbejdsulykker i 2022. Her mistede 42 personer livet i en ulykke på deres arbejde.
Antallet af omkomne i arbejdsulykker for 2023 er samtidig det laveste siden 2018.
Der er tre brancher, der oftere bliver ramt af en arbejdsulykke med dødelig udgang, ifølge Arbejdstilsynet.
I landbrugs-, skovbrugs- og fiskeribranchen omkom seks personer i 2023.
Bygge- og anlægsbranchen havde fire dødsulykker, mens vejgodsbranchen havde tre dødsfald på grund af arbejdsrelaterede uheld.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og forligskredsen bag arbejdsmiljøaftalen har nedsat en ekspertgruppe, der i de kommende år skal arbejde med at forebygge alvorlige arbejdsulykker.
Arbejdsmiljøaftalen er fra foråret 2023, mens arbejdsgruppen blev nedsat i januar 2024.
I det igangværende år kommer fokus til at være på ulykker ved arbejde med maskiner i landbruget.
En analyse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ved arbejdsulykker hvert år løber op i godt 28,4 mia. kr.
Der anmeldes cirka 42.000 arbejdsulykker om året. Det kan handle om alt fra en forstuvet fod til knoglebrud - og altså i værste tilfælde et dødsfald.
Ifølge en rapport om migrantarbejderes arbejdsmiljø og sikkerhed fra Aalborg Universitet fra 2023 udgjorde migrantarbejdere omkring 37 procent af alle dødelige arbejdsulykker mellem 2016 og 2022.
/ritzau/