23948sdkhjf

Installatører forventer stilstand og udpeger to store problemer

På tværs af brancher og regioner forventer installationsvirksomheder, at deres omsætning bliver den samme i 2024 som i 2023. Det viser ny analyse

Grumsede fremtidsudsigter for byggeriet sætter sine spor hos landets installatørvirksomheder. Ikke mindst når det gælder blikket på udviklingen i den kommende tid hos branchens ledere og virksomhedsejere. 

 El- og vvs-installatørerne forventer således, at omsætningen hverken bevæger sig mærkbart op eller ned i 2024. Og de afdæmpede forventninger går på tværs af brancher og regioner, viser en ny markedsanalyse fra Tekniq Arbejdsgivernes.

Økonom i Tekniq Arbejdsgiverne Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen peger på de generelle usikkerheder i markedet som årsag til de afdæmpede forventninger til 2024. 

Antallet af af færdiggjorte byggeri stiger, mens påbegyndt byggeri falder. I de fleste regioner ser boligudbuddet ud til at være gået op, hvilket tyder på en mere pessimistisk forventning i forhold til at skifte bolig. Og sidst på listen er det forhold, at ledigheden er også så småt begyndt at stige - på landsplan er der dog stadig under 200 ledige elektrikere og vvs’ere.

- Tallene stikker i alle mulige retninger med alt fra lav ledighed, meget lav mangel på materialer og en beskæftigelse, der slår rekord måned for måned, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

- De to bekymringer, der fylder allermest for vores medlemmer i 2024, er manglen på kvalificeret arbejdskraft samt faldende ordreefterspørgsel.

Forventningerne om uændret omsætning i år flugter med forventningerne sidste år, hvor el-installationsmedlemmerne forventede et fald på 0,8 pct, men vvs- og blikkenslagermedlemmerne forventede en stigning på 0,2 pct.

Arbejdskraft som største trussel

El- og vvs-installatørerne forventer fortsat, at mangel på arbejdskraft bliver den største trusselsfaktor i 2024. Knap halvdelen af medlemmerne vurderer, af mangel på arbejdskraft vil begrænse produktionen i 2024.

- Vi mangler i høj grad vvs'ere og elektrikere. Blandt begge grupper er der stort set ingen ledige fuldtidspersoner. Det gælder i hele landet, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen og fortsætter: 

- Det er ikke et problem, der udelukkende kan løses af et øget optag på erhvervsskolerne. Der vil gå år før disse fremtidige medarbejdere er færdiguddannede og ude på arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt at gøre det attraktivt for de ældre at blive længere i beskæftigelse samt at hente faglært arbejdskraft til Danmark fra udlandet.

Tekniq Arbejdsgiverne-markedsanalyse bygger på besvarelser fra 829 installatører.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078