23948sdkhjf

Svensk torturkammer skal sikre mere genbrug hos gigant

Forsøg med stålkugler og afbrænding skal sikre, at dørproducent kan leve op til stigende efterspørgsel fra især projektkunderne

Hos Swedoor har en ny type forespørgsler de seneste år fyldt stadig mere. Derfor har virksomheden sat gang i et projekt, der skal sikre, at dørproducentens døre for fremtiden kan genbruges, men når der er brandsikkerhed på spil, er det ikke helt lige til.

– Det lyder jo simpelt, men branddøre er ikke noget simpelt produkt, fortæller Brian Mundt, der blandt andet er europæisk ansvarlig for bæredygtighed hos Jeld-Wen.

I samarbejde med DBI arbejder Swedoor derfor på at teste døre på Jeld-Wens svenske laboratorie, hvor de udsættes for lidt af hvert.

– Det handler i bund og grund om, at vi tager en ny dør, og så kører vi den igennem en slags torturkammer, hvor vi blandt andet kører åbne-/lukketests og smider en tung stålkugle ind i døren for at simulere et vist antal års brug, forklarer han.

Derefter er planen, at den ”kunstigt brugte” dør brændes af ved siden af en fabriksny.

– Og forventeligt ser vi så, at det ikke har nogen betydning, siger Brian Mundt.

Stigende efterspørgsel

Forventningen er, at testene vil vise, hvilke typer skader der går udover brandsikkerheden. På den baggrund vil Swedoor så certificere en række af de ansatte i virksomhedens serviceorganisation, der kan tage ud og kigge på de døre, kunderne ønsker at genbruge og vende tomlen op eller ned.

Og de kunder bliver der ifølge Brian Mundt stadig flere af.

– Vi ser en del henvendelser fra projektmarkedet og særligt inden for det offentlige. Vi har fået flere forespørgsler fra kommuner, der renoverer og gerne vil bruge dørene et andet sted, og det gør både processen sjovere og nemmere at forsvare, når vi ser en klar business case, siger han.

I første omgang er fokus derfor også på projektmarkedet, hvor Brian Mundt peger på, at det nye bygningsreglement har skabt øget incitament til genbrug af byggematerialer.

Men også de private stiller i dag større krav til byggevirksomheders ressourceoptimering og genanvendelse af materialer. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse, dørproducenten har foretaget i samarbejde med dataindsamlingsbureauet Bilendi med mere end 1000 besvarelser fra danske boligejere.

Her fremgår det blandt andet, at hele 32 pct. af respondenterne har angivet genbrugs- og vedvarende materialer som det vigtigste område for virksomheder at prioritere i arbejdet med at nedbringe C02-udledningen. Samtidig peger 30 procent på, at reduktion af affald fra produktionen er det næstvigtigste fokuspunkt.

På længere sigt er det således også håbet, at Swedoor kan udvide konceptet til også at gælde privatkunderne.

– Vi håber naturligvis på at kunne genanvende døre som et permanent tiltag fremadrettet, så vi på sigt kan imødekomme den stigende interesse, der er fra den almene dansker, udtaler Swedoors danske salgsdirektør Hauke Thiessen i en pressemeddelelse.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11