23948sdkhjf

Historiske planer i historisk bygning

Staldgården har gennem tiden huset både stutteri for forsvaret, hovedkvarter for Gestapo og jobcenter. Nu er der museumsplaner i den historiske bygning i Kolding

Transformation og bevaring af eksisterende byggerier er tiltagende. Et eksempel på dette findes i Kolding, hvor der er planer om at omdanne Staldgården, en af Danmarks cirka 9.000 fredede bygninger, til nye formål.

C.F. Møller Architects står bag skitseringen for transformationen og restaureringen af Staldgården, som Museum Kolding planlægger at omdanne til museum.

- Vi vil invitere borgere og gæster indenfor i Staldgården og skabe rammer for møder med kulturhistorien – møder, der aktiverer museets samling, forskning og formidling, siger Rune Lundberg, museumsdirektør for Museum Kolding, i en pressemeddelelse.

Staldgården rummer mere end 600 års historie og bærer præg fra forskellige brugere og formål gennem tiden. Staldene blev oprindelig bygget til kongeslottet Koldinghus, som senest er renoveret under ledelse af Inger og Johannes Exner.

Kulturelt kraftcenter

Gennem tiden har bygningskomplekset huset stutteri for forsvaret, hovedkvarter for Gestapo og jobcenter. Nu skal bygningen åbnes for offentligheden og sammen med kongeslottet Koldinghus udgøre et bygningskompleks, der er et historisk vartegn, et mødested for lokale og et centrum for formidling, viden og oplevelser for besøgende.

- Det er en ambition, at Staldgården bliver et kulturelt kraftcenter i byen, der understøtter samarbejde med både lokale, nationale og internationale aktører og skaber nærværende og relevant formidling, viden og oplevelser for alle, forklarer museumsdirektøren.

Med udgangspunkt i bygningens fredning, som sætter fokus på Nicolai Eigtveds genopførelse i 1736, er transformationen og restaureringen skitseret med staldgårdsmotivet igennem hele museumsoplevelsen. Der er et tydeligt skel i arkitektur og materialitet mellem staldgårdsmotivet, det eksisterende og nye museumselementer i de gamle længer. Det bringer huset i spil som et moderne museum med spor til de mange fortidsminder, som samlet fortæller historien om et bygningsværk, der har dannet ramme om små og store begivenheder i både lokal og national historie.

Museum Kolding, Staldgården

Skitseprojekt for transformation af fredet staldbygning til moderne museum i Kolding.

Bygherre: Museum Kolding

Omfang: 5.600 kvm

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Landskab: C.F. Møller Architects

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109