23948sdkhjf

Isoleringskæmpe vil lave gammel uld om til ny

Hos Saint-Gobain Isover i Vamdrup opper man nu indsatsen for at få resterne retur til fabrikken og tilbage i produktionen

Den glasuld, der fremstilles hos Saint-Gobain-ejede Isover i vestjyske Vamdrup består ifølge virksomheden selv af op til 75 pct genbrugsglas. Alligevel vurderer virksomheden, at der er plads til at øge andelen af genanvendte materialer, og nyeste skud på stammen er et indsamlings- og retursystem, der skal sikre, at overskydende glasuld ikke ender sine dage på et deponeringsanlæg.

I en pressemeddelelse oplyser Isover, at virksomheden har udviklet en model til at indsamle og opbevare overskydende glasuld - i første omgang på elementfabrikker, i industrien og ved større tagisoleringsprojekter - og returnere det til Isover, hvor det indgår i produktion af nyt isoleringsmateriale.

I alt har Isover testet modellen på 15 prøveprojekter, blandt andet hos Ejendomsselskabet Olav de Linde, der skulle transformere en historisk industribygning på Odense Havn til topmoderne kontorlejemål på 4.000 m2, og her besluttede at afprøve Isovers nye uld til uld-model.

– Ved renoveringsstart var Isover på et tidligt stadie i udviklingen af modellen, og vi var med som den første prøvevirksomhed. Så vi har sammen fundet frem til mange af de rutiner, der skulle til på vores byggeplads, for at indsamlingen og opbevaringen fungerede i praksis, fortæller Morten Jørgensen, projektleder hos Olav de Linde.

Han peger på, at det på en travl byggeplads kan være svært at ændre arbejdsgange og rutiner.

– Men med indledende planlægning og koordinering fik vi sat indsamling og opbevaring af den fraskårne glasuld i system, forklarer Morten Jørgensen.

Point på DGNB-kontoen

Rent praktisk indebærer modellen, at håndværkerne indsamler overskydende glasuld i store bigbags med en ekstra, vandtæt foring, så de kan stå udendørs i al slags vejr. De særligt designede bigbags er nemmere at få plads til på byggepladsen end for eksempel en ekstra container, og det er Isover, der står for transporten retur til fabrikken i Vamdrup, hvor de fraskårne glasuldrester underlægges en grundig kvalitetskontrol og derefter gennem granuleringsanlægget får nyt liv som isoleringsmateriale, der kan blæses ud i hulrum eller på lofter.

Og hos Olav de Linde har det givet god mening at deltage i prøveprojektet.

– Det kostede os ikke ekstra på den økonomiske bundlinje, og vi slap for selv at transportere glasulden væk, søger Morten Jørgensen.

Han peger på, at ejendomsselskabet i forbindelse med renoveringsopgaver søger at bevare mest muligt af det eksisterende byggeri, både hvad håndværk og materialer angår.

– Vores mål med den her renovering er ambitiøs – vi arbejder på, at den opnår DGNB Guld-certificering. Den returnerede glasuld giver point på DGNB-kontoen samtidig med, at det er helt i vores ånd at genbruge overskydende byggematerialer, slår projektlederen fast.

Stort potentiale

Hos Isover anslår fabrikschef Henrik Jensen, at potentialet i første omgang er på 500 tons indsamlet glasuld årligt, hvilket er nok til produktion af 20.000 m3 ny glasuld, hvilket vil kunne isolere 50.000 m2 med en tykkelse på 400 mm.

– Rigtig mange typer af affald kan genanvendes og nyttiggøres, også fraskårne og kasserede glasuldsrester. Hvert gram genanvendt råmateriale tæller, hvis vi skal sætte skub i den cirkulære økonomi. Og aktørerne i byggeriet såsom bygherrer, håndværkere og materialeproducenter er nødt til at samarbejde om at gøre brug af de mange affaldsstrømme, så deres potentiale som råmateriale ikke går tabt, siger han.

Og ifølge fabrikschefen er der på fabrikken i Vamdrup kapacitet til at genanvende langt flere materialer i produktionen, end det i dag er tilfældet.

– Meget af det affald, der opstår i byggeriet, kan indgå som nye råvarer i vores eller andre virksomheders cirkulære produktion, samtidigt med, at det for bygherren tæller på plussiden i bæredygtighedsregnskabet, når der bidrages til cirkulær produktion af nye materialer, lyder det.

Med det nye projekt håber han derfor også, at virksomheden har fået elimineret et af de hidtidige benspænd.

– Udfordringen er at opfinde løsninger og systemer, der gør det nemt og praktisk muligt at sortere, opbevare og dernæst transportere affaldet retur til vores eller andre produktionsanlæg. Ulden skal for eksempel være ren og tør, og den bliver ødelagt, hvis det lægges i en container med blandet affald. Derfor benytter vi transportable og vandtætte big bags, som håndværkerne kan bruge til at holde glasulden ren og tør, forklarer Henrik Jensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173