23948sdkhjf

Håndværkere strømmer til én særlig type kurser

Én dagsorden fylder mere og mere, når landets håndværkere skal efteruddannes

Da ansatte i bygge- og anlægsbranchen har for alvor føjet øjnene op for grøn efteruddannelse.

Det viser nye tal fra PensionDanmark, der administrerer en række kompetenceudviklingsfonde herunder Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

I 2022 udbetalte Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond til 384 grønne kursusforløb, mens tallet i 2023 lå på 934 forløb. Og udviklingen er godt nyt for ufaglærte og faglærtes tilknytning til arbejdsmarkedet, lyder det fra Claus Von Elling gruppeformand for 3F’s byggegruppe og formand i Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond.

- Undersøgelser viser, at vi kommer til at mangle op mod 100.000 faglærte frem mod 2030, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Her er efteruddannelse afgørende for, at ufaglærte og faglærte tilegner sig de nødvendige kompetencer, udtaler gruppeformanden i en pressemeddelelse.

Styrker konkurrenceevnen

Også hos DI Byggeri er man glade for udviklingen i byggebranchen, der ifølge Niels Grøn, vicedirektør i Dansk Industri og næstformand i Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond, styrker danske virksomheders konkurrenceevne.

- Byggeriet vil gerne den grønne omstilling, og flere grønne kompetencer skaber både værdi for arbejdsgiveren, der kan styrke virksomheden med nye relevante kompetencer, og det bidrager samtidigt til, at Danmark fortsat kan forblive helt i front, når det kommer til at udvikle og sælge grønne løsninger, siger han.

Det er blandt andet kurser som Bæredygtigt byggeri - cirkulær økonomi, Grundlæggende bæredygtighed og Affaldshåndtering og -sortering på byggepladsen, der bidrager til stigningen.

Under 5 procent

I PensionDanmark, der tæller 80.000 medlemmer ansat inden for byggeriet, glæder man sig ligeledes over udviklingen og peger på, at de grønne kompetencer – og manglen på samme – allerede er et konkurrenceparameter. Den udlægning genkender man også hos entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, der har valgt at sende 150 medarbejdere på grøn efteruddannelse.

- EU-taksonomi og krav fra bygherrer betyder, at byggebranchen i højere grad skal kunne varetage og dokumentere bæredygtige og grønne tiltag. Det kan for eksempel være, hvordan du bygger i overensstemmelse med DGNB og Svanemærket, og derfor giver det rigtig god mening for os at efteruddanne vores håndværkere inden for det grønne område, siger Anders Strange Sørensen, bæredygtighedschef i Enemærke & Petersen.

Selvom der har været en markant stigning i udbetalingerne til grønne kurser, udgør de dog stadig en mindre del af branchens samlede efteruddannelse. I 2023 udgjorde de grønne kurser således 4,83 pct af de i alt 19.339 forløb, der fandt sted i bygge- og anlægssektoren.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11