Gned sig op ad ung lærling: - Jeg kæmpede med at holde tårerne tilbage
Under normale omstændigheder kan den 21-årige bygningsmaler Nikoline Bay godt se bort fra små drillerier fra sine kollegaer.
- Det kan gøre, at man klinger bedre sammen, mener hun.
Men da en voksen, fremmed håndværker for et par år siden ikke kunne holde fingrene for sig selv, sagde hun fra.
Det fortæller Fagbladet 3F.
Pludselig greb manden, der var på alder med hendes far, hårdt fat om hendes baller og begyndte at gnide sig op ad hende, fortæller Nikoline Bay.
- Jeg var i chok, siger Nikoline Bay om episoden, som udspillede sig, mens hun var i lære og kun var 18 år.
Torsdag skal beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) netop tage stilling til, hvordan seksuel chikane af unge elever og lærlinge fremover skal håndteres.
Kalder på hårdere konsekvenser
Spørger man Nikoline Bay, så er svaret, at der skal være hårdere konsekvenser for dem, der ikke kan opføre sig ordentligt.
- Folk siger, at det er 2024, og at sexchikane ikke findes. Jeg håber på, at der bliver mere fokus på dem, der ikke tager et nej for et nej, så de bliver stillet mere til ansvar, siger hun.
Det var en eftermiddag i 2022, hvor Nikoline Bay som 18-årig gik sammen med en kvindelig kollega på en byggeplads i Vejle, at den ubehagelige episode udspillede sig.
På et tidspunkt ankom en mandlig håndværker fra et andet firma sammen med en lærling. De fik sig en kort snak, men havde ellers ikke meget med hinanden at gøre.
Men da Nikoline Bay senere stod på en stige for at ordne en fuge i loftet, kom den fremmede håndværker bagfra og tog fat om hendes hofter, da han skulle forbi, fortæller hun.
- Så kravler jeg ned fra stigen og siger til ham, “er du sød at lade være?”, siger hun.
Han virkede først til at have forstået budskabet, men en halv times tid senere vendte han pludselig tilbage. Denne gang tog han hårdt fat om hendes baller, og hun kunne mærke hans lem ind mod sin krop, da han begyndte at gnide sig op ad hende, husker Nikoline Bay.
- Og det stoppede først, da min krop frøs, og han gav slip, siger hun.
Da hun vendte sig om, begyndte han at grine og sendte hende et blink, husker Nikoline Bay.
- Der måtte jeg kæmpe med at holde mine tårer tilbage, så jeg kunne få gjort mit arbejde færdigt, siger hun.
Fagbladet 3F har været i kontakt med den kvindelige kollega, der arbejde sammen med Nikoline Bay den dag i 2022. Hun overværede ikke selv episoden, men bekræfter, at Nikoline Bay samme dag fortalte hende om overgrebet.
- Siger man fra, kan man blive holdt udenfor
Nikoline Bay gik dog ikke til sin chef med den ubehagelige episode af frygt for konsekvenserne.
Det mønster kan Bodil Maria Pedersen, lektor emerita ved Roskilde Universitet, genkende.
Her har hun blandt andet forsket i kvinders oplevelser med seksuelle overgreb.
- Hun har været ung, sårbar og måske usikker på sin fremtid, og derfor kan hun have frygtet, at det ville skabe problemer, hvis hun gik til sin chef, siger Bodil Maria Pedersen.
Det kan Nikoline Bay nikke genkendende til.
- Man er bange for at blive dømt af andre i firmaet. Siger man fra, kan man jo blive holdt udenfor, siger hun.
En ny undersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet viser, at langt de fleste kvinder i dag fortæller deres leder eller kollegaer om det, hvis de bliver udsat for seksuel chikane.
Men det kan være lettere at gå til en kollega fremfor lederen, siger Bodil Maria Pedersen.
- En kollega kan være en ven, hvor man måske ikke har den samme tryghedsrelation til sin chef. Men det er vigtigt at forstå, at de kvinder, der har været udsat for seksuel chikane eller lignende, forsøger at vurdere, hvad der er bedst for dem selv, uddyber hun.
Ministre i samråd
I kølvandet på flere sager om sexchikane mod unge lærlinge, som Fagbladet 3F har afdækket, er to ministre onsdag indkaldt til et åbent samråd om seksuel chikane og dårligt arbejdsmiljø på landets lærepladser.
På samrådet skal beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) blandt andet tage stilling til, om der skal tages hårdere midler i brug, hvis en arbejdsgiver ikke har sikret et chikanefrit arbejdsmiljø.