23948sdkhjf

Du må gerne tidsregistrere på en køkkenrulle – men der er bedre løsninger

Hvis man ikke er til ”køkkenrullemodellen”, bør man nok tænke i en mere IT-baseret løsning, lyder det fra eksperter

Arbejdstidsloven står over for ændringer, som skal sikre hviletider og overholdelse af maksimal ugentlig arbejdstid. Og det hele træder i kraft fra den 1. juli.

Den nye lov gælder for alle virksomheder, der har lønmodtagere ansat. Det betyder, at også månedslønnede ungarbejdere og medarbejdere i særlige ansættelsesforhold skal registrere deres arbejdstid.

Det forklarer advokat Palle Eskildsen Jensen fra Advodan Sønderjylland.

- Som arbejdsgiver skal du være opmærksom på, at du har ansvaret for at stille et registreringssystem til rådighed for dine medarbejdere senest den 1. juli i år. Systemet skal kunne håndtere den daglige arbejdstid, og oplysningerne skal opbevares i minimum fem år, oplyser Palle Eskildsen

De nye regler gælder for alle virksomheder med ansatte. Der er kun nogle få undtagelser, der omhandler de såkaldte selvtilrettelæggere, der selv træffer beslutning om arbejdstid og folk med samfundskritiske jobs som læger og brandmænd. Det er dog vigtigt, at der altid foretages en konkret vurdering af, om en medarbejder er en selvtilrettelægger.

- Det bliver et krav, at man som arbejdsgiver indfører et ”objektivt, pålideligt og tilgængeligt system”. Meningen er, at det skal være muligt at måle længden af hver enkelt medarbejders daglige og ugentlige arbejdstid. Reglerne siger, at medarbejderen skal have adgang til sine egne oplysninger, og arbejdsgiverne skal opbevare oplysningerne i fem år.

- Hvordan arbejdstiden registreres, er op til den enkelte arbejdsgiver. Der er fuldstændig metodefrihed. I princippet kan arbejdstiden skrives på et stykke køkkenrulle, men som advokat kan jeg kun anbefale, at man indfører et system, som gør det nemt og overskueligt for medarbejderne at registrere deres arbejdstid og samtidig gør det nemt for arbejdsgiver at sikre, at lovens regler overholdes, forklarer Palle Eskildsen

Kom i gang nu – inden sommerferien rammer

Hvis du ikke er til ”køkkenrullemodellen”, bør man nok tænke i en mere IT-baseret løsning. Rene Christensen fra Webhuset Ballum kommer her med et par anbefalinger til sådan et system:

- Når du skal vælge system til tidsregistrering, handler det om at komme godt fra start, så rutinerne bliver nemme at integrere i det daglige arbejde. Vi anbefaler altid, at man vælger et system, der kan tilgås fra medarbejderens smartphone, som jo er lige ved hånden. Og så er det en god ide, at systemet kan håndtere flere sprog, hvis man har udenlandske medarbejdere, siger Rene Christensen.

- Vi har selv udviklet et nemt og enkelt tidsregistreringssystem, som kan bruges af alle. Men vi oplever lige nu også en efterspørgsel fra virksomheder, der ønsker at koble tidsregistreringen sammen med virksomhedens ordrehåndtering eller andre systemer. Det kan give rigtig god mening, men det kræver lidt tilpasning, og her er det en god ide at tage en IT-kyndig med på rejsen. En snak med en IT-kyndig kan afdække hvilke behov, man har, og hvad det er muligt at integrere i et samlet system, fremhæver Rene Christensen.

Han råder til, at virksomhederne kommer i gang nu.

- Inden vi får set os om, er det sommerferietid, og så er det bedst at få systemet godt indarbejdet, så man har systemet klar og i drift inden lovet træder i kraft den 1. juli, understreger han.

Det betyder reglerne

De nye regler får den retsvirkning, at virksomheder bliver pålagt et krav om at etablere et tidsregistreringssystem på arbejdspladsen med det primære formål at sikre overholdelse af arbejdstidsreglerne.

Systemet skal have visse specificerede egenskaber:

  • Systemet skal være objektivt, pålideligt og tilgængeligt
  • Det skal kunne måle den daglige og ugentlige arbejdstid
  • Medarbejdere skal have adgang til deres egne tidsregisteringsdata
  • Oplysningerne skal opbevares i mindst fem år efter hver referenceperiode

Som udgangspunkt er der ikke nogen formkrav til tidsregistreringssystemet – ej heller krav om at systemet skal være elektronisk. I praksis må det dog forventes, at de fleste arbejdsgivere implementerer en digital løsning, da dette vil være den letteste måde at sikre kravet om, at tidsregistreringssystemet skal være objektivt, pålideligt og tilgængeligt

Kilde: Visma DataLøn og ProLøn

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.845