23948sdkhjf

Svend Erik solgte sit firma – og genrejste det efter stor konkurs

Sydvestjysk murermester trodsede ejers konkurs og lod sit firma genopstå med nye fremtidsudsigter

Svend Erik Pedersen husker datoerne helt præcist. Den 1. maj 1988 stiftede han og Finn Nielsen Horne Murerne. Lidt mere end 20 år senere skrev de 30. november 2008 under på salgskontrakten.

På købersiden stod STB Byg, og med storentreprenørens konkurs i 2022 kunne der meget vel også være sat punktum for den sydvestjyske murers livsværk. Men Svend Erik Pedersen er ikke en mand, der vender ryggen til et stykke ufærdigt arbejde.

- Jeg havde jo selv solgt os ind på de her projekter, og jeg syntes ikke, jeg kunne stikke af, så ville det også ramme vores gode ry. Så jeg spurgte svendene, om jeg måtte råde over dem i 14 dage, og så tog jeg rundt på vores projekter og spurgte, om vi måtte gøre dem færdige, fortæller murermesteren.

Både bygherrer og kurator takkede ja, og blot 17 dage efter STB Byg havde indgivet en egenbegæring om konkurs, stiftede han for anden gang selskab under navnet Horne Murerne og lod livsværket genopstå.

- Det handler jo om hjerteblod, siger Svend Erik Pedersen eftertænksomt og fortsætter:

- Jeg har brugt hele livet på det, og hvis der så slet ikke var noget tilbage, så var det hele på en måde spildt. Jeg syntes ikke, det var sådan, det skulle stoppe.

- Jeg har brugt hele livet på det, og hvis der så slet ikke var noget tilbage, så var det hele på en måde spildt Sven Erik Pedersen, stifter og majoritetsindehaver af Horne Murerne

Hastigt vokseværk

Den vågne læser vil allerede vide, at STB Byg købte Horne-virksomheden lige på dørtærsklen til den finanskrise, der i slutningen af 00’erne ramte byggebranchen som en mursten i ansigtet. Men det var ikke en forventning om brat nedgang, der fik stifterne til at afhænde forretningen, nærmere lidt for mange år af det modsatte.

- Vi havde fundet en niche, hvor vi lavede en masse ferieboliger fra november til påske og en masse landbrugsbyggerier fra påske til november. Det gik bare ud over stepperne, og inden vi fik set os om, var vi over 50 mand i firmaet, fortæller Svend Erik Pedersen.

Blot et par år efter makkerparret startede op, var staben blevet tocifret, og da en ekstra mand dengang meldte sig i ejerkredsen blev det med på femårig kontrakt og med en aftale om at tage setuppet op til revision hvert femte år fremover.

- Og da vi ramte 2006-07 stykker, der kunne vi godt se, at vi nok var vokset lidt for hurtigt. Da vi var over 50 ansatte, blev alt, hvad vi tjente, brugt på for eksempel nye maskiner og biler, eller pengene stod ude hos kunderne, forklarer Svend Erik Pedersen om de faktorer, der i første omgang vakte tanker om et salg.

- Vi skulle jo blive enige med os selv, om vi skulle slide tingene op, eller firmaet skulle sælges, for vi kunne ikke stå med det, den dag vi skulle på pension.

Det var dog primært i spøg, Svend Erik Pedersen i første omgang foreslog STB Byg at overtage foretagendet.

- Vi havde bygget en del for dem, og så rendte jeg på deres direktør en dag. De skulle have bygget 40 rækkehuse, og jeg sagde, at hvis han ikke ville give mere for det, så kunne han lige så godt købe firmaet, fortæller han.

Gentagne mønstre

Et halvt års tid senere skrev de under på et salg, men det ændrede ikke stort ved hverdagen i Horne. Det meste af tiden passede Svend Erik Pedersen og holdet sig selv og deres egne byggesager, præcis som de hidtil havde gjort, og den nye ejer kaldte som regel kun, hvis der skulle rettes op på underleverandørers arbejde eller mangel på samme.

Og efter et par hårde finanskriseår gik det i en årrække strygende for den entreprenørvirksomhed, det sydvestjyske murerfirma nu var en del af. Så strygende at Svend Erik Pedersen begyndte at genkende nogle af de mønstre, han havde stiftet bekendtskab med et årti forinden.

- Det var jo fuldstændig det samme som for os – her gik det også for stærkt.

- Når man vokser så hurtigt, kan der godt blive lidt for langt mellem top og bund. Så får man måske sat lidt for meget i gang, og i STB var et af problemerne nok, at man ikke fik byggestyret godt nok, forklarer han.

Samtidig er det Svend Erik Pedersens vurdering, at hangen til at gå med det billigste tilbud i længden blev dyr.

- Man burde have set, at underentreprenører ikke kunne levere på så billige priser og samtidig løfte opgaven, siger han i dag.

Jura eller tillid

I dag tæller det genrejste Horne Murerne 15 ansatte, og for nuværende er Svend Erik Pedersen ikke bange for at blive fanget i samme vækstraket, som han blev sidst.

- Vi er så ny en virksomhed, at vi ikke kan kreditforsikres endnu – her i de første to år skal man jo nærmest betale forud, så det er begrænset, hvor meget vi kan gabe over, siger han.

At han igennem alle årene har værnet om sit ord og gode ry, betaler sig dog for virksomheden, der takket være de stabile relationer har sikret sig kontrakter med blandt andre Semler Byg og Enggaard. Og når han i dag gør brættet op, ser Svend Erik Pedersen ikke den store forskel på at være ejet af andre eller af sig selv.

- I min verden er der ikke ret meget forskel. Bortset fra at jeg bedre kan sætte dagsordenen, og det er nemmere at have et overblik – og så selvfølgelig at det ikke kun handler om penge, siger han.

Hvad handler det mere om?

- Etik! Hvis jeg laver et stykke arbejde for 5 millioner for en mand, så er det ikke altid, vi behøver skrive på det - så laver jeg et stykke arbejde til 5 millioner, slår Svend Erik Pedersen fast.

Hvis jeg laver et stykke arbejde for 5 millioner for en mand, så er det ikke altid, vi behøver skrive på det - så laver jeg et stykke arbejde til 5 millioner Sven Erik Pedersen, stifter og majoritetsejer af Horne Murerne

Da han grundlagde Horne Murerne for første gang, blev der ikke brugt så meget tid på jura. Faktisk kunne man være halvvejs igennem byggeriet af 55 sommerhuse i Blåvand, før der blev sat en underskrift på en kontrakt, fortæller murermesteren, der dog med tiden har måttet erkende, at tilliden har fået trange kår.

- Det er jo ellers det, livet handler om – at finde dem, du kan arbejde sammen med og tror på, og det skal kunderne også kunne, hvis de skal komme igen. Da vi startede, foregik 90 procent af arbejdet på den måde, men nu er der jo efterhånden ingen, der tør lægge ordrer, før kontrakten er skrevet under.

Arven sikret

I en alder af 64 kan Svend Erik Pedersen efterhånden se pensionen nærme sig, og det hjerteblod, der risikerede at gå tabt med konkursen, kan han i dag glæde sig over at have sikret. Således har Tommy Lauridsen overtaget 49 pct. af virksomheden, og ifølge stifteren er det intentionen, at den hidtidige medarbejder, inden der er gået tre år, ejer hele virksomheden.

Dermed skulle der være gode chancer for, at Svend Erik Pedersen får opfyldt et af de ønsker til tilværelsen som pensionist, som han og hans medstifter for efterhånden mange år siden satte ord på.

- Når vi bliver 70, så skal vi sidde på vores rollator nede i byen, og så vil vi gerne se, nogle af vores biler komme forbi, lød ambitionen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11