23948sdkhjf

Vi mener: Har tilliden fået for trange kår, mester?

Dette er en leder fra avisen Mester Tidende, der udkommer mandag d. 8. april.

Da Svend Erik Pedersen i slutningen af 1980’erne stiftede sit murerfirma, kunne han være halvvejs igennem et byggeri, før der overhovedet blev sat en underskrift på kontrakten. I dag er det så godt som umuligt at forestille sig.

Tilliden har fået trange kår i byggeriet, og det er der sådan set ikke noget at sige til. Efter byggesagen kommer voldgiftssagen, lyder en efterhånden fast vending, og konflikterne koster årligt branchen milliarder, der i stedet kunne være endt på aktørernes bundlinjer.

Når en ny undersøgelse desuden viser, at knapt halvdelen af konkursramte byggefirmaer havde overskud i sidste regnskabsår før konkursen, bliver det for alvor svært for landets håndværksmestre at stole på håndslag og mavefornemmelser, når det kommer til at sikre stabile og gensidigt givende samarbejder.

Og også ude fra er tilliden truet. Det nyeste trick i den kriminelle værktøjskasse er tilsyneladende at gemme sig bag velkørende virksomheder og få udleveret varer eller materiel på kredit for derefter at fordufte med kosterne.

Historien lød så troværdig, som Dennis Jedig Busk, daglig leder hos Jerslev Stilladsservice, fortæller. I dag mangler han stillads for omkring 3 mio. kr.

Ser man nøgternt på det, er der altså god grund til, at tilliden i dag har fået følgeskab af livrem og seler, og rådet lader da også til at være det samme, hvad end det drejer sig om indre eller ydre trusler. Både fra arbejdsgiverforening og politi opfordres der til at sikre sig bedst muligt og at være ekstra opmærksom og gøre sit forarbejde, når det kommer til potentielt nye samarbejdspartnere og kunder. At det er gode råd, kan man dårligt være uenig i.

Jeg vil dog tillade mig at supplere. For den tillid, der trods alt er tilbage, er i den grad også værd at værne om. I en branche så samarbejdsramt som byggeriets er det fuldstændig afgørende for både resultatet og arbejdsglæden, at vi holder os for øje, at vi har samme fælles mål. Og både byggeriet og nattesøvnen bliver bedre, når vi ved, at vi kan stole på dem, vi deler ansvaret med.

Så tag endelig dine forholdsregler, mester, men husk også at prise dig taknemmelig for de gode og tillidsfulde relationer, du stadig har – og husk, at du selv har en del af ansvaret for at sikre flere af slagsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063