23948sdkhjf

Nye håndværkerkollegier skal mindske frafald på uddannelser

Ny type kollegie, der kun er beregnet til håndværkerelever, skyder op i Horsens, Herning og Roskilde

Et kollegie, der er beregnet til håndværkerelever, er taget i brug i Horsens.

Det skriver DR.

Det er Fonden for Håndværkerkollegier, der står bag det nye byggeri, som skal efterfølges af kollegier af samme type i henholdsvis Herning og Roskilde.

Boligtilbuddet skal styrke sammenholdet blandt håndværkerelever, og håbet er, at det kan være med til at mindske frafaldet fra uddannelserne.

Det forklarer kollegiedirektør Anne Sophie Madsen.

- Det er en gruppe, som ikke er blevet prioriteret særligt højt, selv om der er blevet talt meget om, at der mangler faglærte.

- Det her skal give en stolthed til unge, der vælger at gå den her vej, siger hun til DR.

Som det er nu, er det kun 60 pct. af de unge på en erhvervsuddannelse, der gennemfører uddannelsen.

De fleste lærlinge bor normalt for dem selv under deres uddannelse, men på den nye type kollegie kan de bo under samme tag både under skole- og praktiktiden.

De nye kollegier er indrettet med værksteder, der kan benyttes af eleverne.

Det sociale samvær med ligesindede kan gøre en forskel, vurderer professor Lene Tanggaard Pedersen, Institut for Kommunikation og Psykologi ved Aalborg Universitet.

Hun er en del af en gruppe forskere, der har undersøgt årsagerne til det store frafald på erhvervsuddannelser.

- Det slog os, hvor relativt få sociale aktiviteter, der er på erhvervsskolerne. Det har man ikke haft tradition for, siger hun til Ritzau.

Det har man til gengæld på gymnasierne, påpeger hun.

- På gymnasiet er eleverne typisk tre år i samme klasse. De går til sociale begivenheder og fester sammen. På erhvervsuddannelser skifter man mellem skole og praktik, og det giver et mere fragmenteret socialt liv.

- Der kan sådan et kollegie gøre en forskel og skabe mere kontinuitet i elevernes sociale liv, siger Lene Tanggaard Pedersen.

Hun understreger dog, at boformen ikke er noget "mirakelmiddel".

Andre vigtige faktorer for at mindske frafald er ifølge professoren at sikre tilstrækkeligt med praktikpladser, opbakning fra forældrene og god offentlig transport for eleverne i forbindelse med skole og praktik.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) bakker ifølge DR op om initiativet med håndværkerkollegier og håber, de kan medvirke til at mindske frafaldet.

De tre håndværkerkollegier koster 1,5 mia. kr., der betales af BRFfonden.

Kollegiet i Herning skal stå klart i 2025, mens kollegiet i Roskilde ventes klar i 2027, fremgår det af hjemmesiden for Fonden for Håndværkskollegier.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156