23948sdkhjf

Social dumping: Landsdækkende aktion afslører adskillige firmaer

Myndighederne har afsløret problemer med virksomheder flere steder i landet i årets anden landsdækkende aktion

Der var igen bid, da Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet den 20. marts gennemførte årets anden landsdækkende aktion mod social dumping.

På landsplan blev 78 virksomheder kontrolleret. Myndighederne fandt tegn på social dumping i 65 af virksomhederne, hvilket svarer til 83 pct. Nu kan de se frem til yderligere kontrol.

Værst stod det til i Esbjerg. Under aktionen i det vestjyske fandt Skattestyrelsen tegn på social dumping i 15 ud af 16 besøgte virksomheder inden for byggebranchen.

- Vi fandt indikationer på social dumping i 15 af de virksomheder, vi besøgte i Esbjerg. De kan nu alle se frem til yderligere kontrol fra os, så vi kan få rettet op på konkrete forhold og gjort regninger op i de situationer, hvor det er nødvendigt, forklarer Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Mange udenlandske medarbejdere

Skattestyrelsens kontroller har særligt fokus på, at der afregnes korrekt skat og moms til Danmark af især udenlandske virksomheder og medarbejdere. I Esbjerg talte Skattestyrelsens folk med 16 medarbejdere, hvoraf de 14 var udenlandske, i de virksomheder, der blev kontrolleret. Det er især problemer omkring reglerne for arbejdsudleje, og hvorvidt medarbejdere og selvstændige reelt er lønmodtagere, som Skattestyrelsen oftest oplever.

- I Esbjerg er der forskellige problemer, vi skal have fulgt op på. Men umiddelbart mener vi, at medarbejderne i 10 udenlandske virksomheder reelt bør anses for at være lønmodtagere i de danske virksomheder, de udfører arbejde for. Og at medarbejderne i fem udenlandske virksomheder skal anses for arbejdsudlejet til de danske virksomheder, de udfører arbejde for. Det betyder, at der løbende skal afregnes dansk skat af deres indtægter, siger Ernst O. Nielsen.

Fælles myndighedsindsats mod social dumping

Skattestyrelsen har siden 2012 indgået i en fælles myndighedsindsats mod social dumping sammen med Arbejdstilsynet og politiet. Formålet er at sikre, at arbejde i Danmark foregår på ordentlige vilkår og følger den danske lovgivning samt forebygger konkurrenceforvridning blandt virksomheder, der anvender udenlandske underleverandører og ansatte.

Indsatsen sker gennem målrettede fælles kontrolaktioner mod brancher og virksomheder, hvor der vurderes at være risiko for svindel eksempelvis på byggepladser, restauranter, gartnerier, rengøring og i landbruget. Som led i indsatsen gennemfører de tre myndigheder en række fælles kontrolaktioner. 

I 2024 er det planen at gennemføre otte landsdækkende aktioner samt en række regionale aktioner.

Skattestyrelsens rolle i myndighedssamarbejdet er at kontrollere, om udenlandske virksomheder og arbejdstagere er registreret korrekt i forhold til moms og skat, samt om moms og skat er angivet og betalt korrekt.

Som led i kontrollerne talte Skattestyrelsen med 157 medarbejdere, heraf var 130 udenlandske.

Ses over hele landet

Et lignende billede tegnede sig under aktionen andre steder i landet. Otte virksomheder i Nykøbing F., der hovedsageligt er beskæftiget inden for byggebranchen, blev besøgt. Skattestyrelsen fandt tegn på social dumping i de syv. Her talte Skattestyrelsen med 21 udenlandske medarbejdere, og igen var der især problemer omkring reglerne for arbejdsudleje, og hvorvidt medarbejdere og selvstændige reelt er lønmodtagere.

I Aarhus blev syv virksomheder kontrolleret, og Skattestyrelsen fandt tegn på social dumping i seks af virksomhederne.

På Fyn fandt den fælles aktion tegn på problemer i syv af otte kontrollerede virksomheder i henholdsvis Odense, Assens og Haarby.

Anden af otte aktioner

Aktionen var årets anden fælles myndighedsindsats mod social dumping, som Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet gennemfører.

I januar fik 50 virksomheder besøg. Dengang blev de 32 skrevet på listen over firmaer, som kan se frem til yderligere kontrol.

Myndighederne forventer  at gennemføre otte landsdækkende aktioner i løbet af 2024.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096