23948sdkhjf

Svende-løn matcher akademiker-løn

Det er blevet nemmere for faglærte at opnå samme indkomst som personer med en videregående uddannelse

De fleste med hænderne skruet rigtigt på ved godt, at man som håndværker kan tjene pænt mange penge. Og nu haler svende-lønnen stille og roligt ind på mange akademiker-lønningerne viser en analyse, som Kraka og Deloitte offentliggjorde først på året.

Af analysen, som sammenligner tal fra 1994 med tal fra 2021, fremgår det blandt andet, at det er blevet nemmere for faglærte at opnå samme indkomst som personer med en videregående uddannelse.

De seneste 25 år er andelen af personer med en erhvervsfaglig uddannelse og personer med en videregående uddannelse, som tjener det samme, vokset. Hele 58 pct. af de faglærte tjener faktisk mere end mange akademikere. I 1995 var det tal 45 pct.

I analysen understreges det dog, at den positive udvikling i de faglærtes indkomst ikke er ligeligt fordelt på tværs af de erhvervsfaglige uddannelser.

Det fremhæves vider i analysen, at gennemsnitsbetragtningerne dækker over en betydelig variation. En tidligere Kraka-Deloitte analyse viste for eksempel, at der for gruppen af unge med de 20 pct. laveste folkeskolekarakterer er en økonomisk gevinst ved at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket især skyldes, at denne gruppe typisk ender med en relativt lav indkomst, hvis de vælger at gå gymnasievejen.

I den anden ende af skalaen er der en gruppe med meget stort erhvervsfagligt talent, som kommer til at tjene mere end den typiske videregående uddannede. Og endelig vil der være en stor gruppe af faglærte, der tjener det samme, som folk med videregående uddannelser gør.

Stadig flest penge i lange uddannelser

Selvom man som faglært altså i mange tilfælde kan hente en ganske fornuftig hyre, så er det stadig svært at trække de unge til erhvervsuddannelserne.

Den situation adresserer analysen ved at fremhæver, at ”i en tid, hvor samfundet har brug for en bred vifte af kompetencer, er det derfor relevant at undersøge, om der er nogle barrierer i vores samfund, der forhindrer flere i at realisere et praktisk og evt. håndværksmæssigt talent. Én barriere kunne være, at folk har en opfattelse af, at man skal tage en videregående uddannelse for at tjene mange penge. Og ser man på den gennemsnitlige indkomst for folk med forskellig uddannelseslængde, er der da også en klar tendens til, at længere uddannelse fører til højere indkomster, som opgørelserne i denne analyser også indikerer.”

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.787