23948sdkhjf

Mester tvang tømrere og blikkenslagere til sidemandsoplæring – se hvordan det gik

Mangel på blikkenslagere fik Jakob Lander Thorup, ejer af facadevirksomheden Porsholdt, til at tænke ud af boksen

Faggrænser er ikke sådan lige til at rykke ved på byggepladsen. Men mangel på faglært og kompetent arbejdskraft kan få mester til at søge nye veje – også selvom det er en stor udfordring.

For Jakob Lander Thorup, ejer af facadevirksomheden Porsholdt, fik mangel på blikkenslagere ham til at tænke ud af boksen.

Jakob Lander Thorup, som selv er uddannet blikkenslager, har både tømrere og blikkenslagere i sin virksomhed og med hans modtræk mod manglen på blikkenslagere har han formået at kombinere de to fags styrker, så firmaet i dag byde ind på større projekter.

- Der er stor mangel på blikkenslagere, og i stedet for at sige nej til opgaver er vi gået den anden vej og har taget tømrere ind. På den måde kan vi tage de gode sider fra begge parter og opnå det bedste resultat, siger Jakob Lander Thorup i en pressemeddelelse

Den tilgang møder også opbakning fra leverandører, der kan se værdien i effektiviseringen:

- Blikkenslagerne kan noget helt særligt i forhold til detaljerne og det fine arbejde. Så jeg er glad for at se udviklingen hos Porsholdt, hvor de får lov til at lave netop det, de specialiseret inden for, fortæller Anne Mette Weng, direktør hos zinkproducenten RHEINZINK Danmark.

Flere tangenter at spille på

For Porsholdt har det vist sig at være en god forretning at sætte blikkenslagere og tømrere sammen to og to, så de kan lære af hinanden. Det er dog ikke sket uden en vis modstand:

- Jeg har tvunget dem ud i samarbejdet, og i starten var der en del modvilje overfor det. Heldigvis er det blevet bedre, og efter de kom i gang, kan de godt se meningen med det, forklarer Jakob Lander Thorup.

Ved at kombinere faggruppernes styrker har Porsholdt fået flere tangenter at spille på, og derfor har virksomheden i dag mulighed for at vinde de store byggerier:

- Vi går efter projekter med lidt mængde, da de ligger godt til os. Så kan vi udnytte den måde, tømrerne arbejder på, da de er gode til at skabe struktur, mens blikkenslagerne er mere specialiserede og laver én ting ad gangen, fortæller Jakob Lander Thorup og tilføjer:

- Det er en anden måde at gå til det, men man skal ikke være bange for at prøve noget nyt. Før tabte vi store sager, men efter vi har fået tømrerne med, kan vi også byde ind på dem.

Færre fejl og mere respekt

Det er ikke kun hos Porsholdt, at værdien af det tværfaglige arbejde har vundet frem. På Herningsholm Erhvervsskole sætter faglærer Thomas Nikolajsen også elever fra bl.a. blikkenslager- og tømrerfaget til at arbejde sammen:

- Jeg begyndte at sætte dem sammen, fordi det er vigtigt at forstå hinanden på kryds og tværs. Det tværfaglige giver dem et bedre indblik i hinandens arbejde og dermed også, hvordan deres eget arbejde påvirker den næste, der skal fortsætte projektet, forklarer han.

Thomas Nikolajsen tager en projektorienteret tilgang til sin undervisning for at give eleverne en bredere forståelse af hele processen - fra håndskitsen til det endelige projekt.

- På den måde kan vi åbne snakken om, hvad vi skal bruge fra hinanden og hvorfor. Det kan på sigt bidrage til at mindske fejl og byggesjusk, og så giver det en større faglig respekt på tværs af grupperne, fremhæver han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083