23948sdkhjf

Vi mener: Én ting kan du ikke klandre ungdommen for, mester

Dette er en leder fra avisen Mester Tidende, der udkommer mandag d. 13. maj. 

Ungdommen er af lave, og det er der ikke meget nyt i. Alligevel har generation Z, der for tiden gør sin entre på arbejdsmarkedet, tiltrukket sig ualmindeligt stor opmærksomhed.

Rekrutteringseksperterne står i kø for at fortælle landets ledere, hvordan de kan fange og fastholde de unge, og det er der både gode og mindre gode grunde til.

Klart står det, at der strømmer færre hænder ud arbejdsmarkedet end ud af arbejdsmarkedet, hvorfor kampen om dem skærpes, og med de unge af slagsen følger endda dugfrisk viden og nye kompetencer.

Der er altså god grund til at gøre sig umage for at få generation Z med på holdet, og her kan eksperterne utvivlsomt give et par staldtips. Men det bliver lidt enøjet, når ungdommen mest af alt defineres som summen af de krav, den stiller.

De unge vil have firedages arbejdsuge, en fed frokostordning og fri i tide og utide, og får de det ikke, skifter de job, lyder parolen. Og spørger man Jan Juel Nielsen, uddannelseskonsulent på KEA, er der også nye toner hos de unge i byggeriet.

De “stritter imod den klassiske arbejdspladsdannelse”, oplever konsulenten, der erkender, at han også selv har fundet lønmodtagermentaliteten svær at forlige sig med.

“Men jeg har måttet rette ind, for sådan var det,” siger han.

Og det er måske den vigtigste forskel på den 58-årige uddannelseskonsulent og den 18-årige tømrerlærling.

I dag har esset skiftet hænder på arbejdsmarkedet, og det er i højere grad virksomhederne, det må rette ind, hvis de vil sikre sig fremtidens arbejdskraft.

Derfor bliver det enøjet og forsimplet, når eksperter definerer ungdommen via dens overhånd og de krav, den pludselig kan tillade sig at stille, for havde tidligere generationer haft samme position, havde de meget vel fundet på at kræve det samme.

Ungdommen er og bliver af lave, men drømmen om et liv, der bygger på andet end lønarbejde, kan man dårlig klandre den. Måske var det endda en tilsvarende drøm, der gjorde dig til mester, mester?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093