23948sdkhjf

Privat solcelleanlæg til et par millioner

Solen leverer nu en tredjedel af strømmen til 305 lejemål på Frederiksberg

Et af de formentlig største private solcelleanlæg I Frederiksberg Kommune er sat i drift på Frederiksgården med 305 lejemål. Anlægget til 2,1 mio. kr. producerer nu en stor del af det fælles elforbrug i ejendommen på Rådmand Steins Allé, tæt ved Roskildevej og Domus Vista.

- Som en meget stor ejendom i hovedstaden har vi længe lagt os i selen for at tage aktivt del i den grønne omstilling med bæredygtige initiativer. Solcellerne har dog krævet lidt økonomisk tilløb, fordi vores bygninger er tilbage fra 1959. Derfor har vi måttet udbedre andre ting først – til gengæld kan vi nu tage gennemprøvet og effektiv teknologi i brug til gavn for beboere og klima, siger Flemming Brank, bestyrelsesformand for Frederiksgården siden 2018, i en pressemeddelelse.

Flere grønne investeringer

Frederiksgårdens boliger er forbeholdt ældre samt enlige i alle aldre. Ejendommen har også investeret i energirenoveringer, led-belysning og i et grønt tag, hvor der indsamles regnvand, som genanvendes i fællesvaskeri og springvand. Og så har bebyggelsen, som administreres af advokat Pernille Høxbro, for længst opstillet ladestandere til elbiler og etableret arealer med vild natur til gavn for biodiversiteten, altså et mere mangfoldigt dyre- og planteliv.

Kilde: Frederiksgården

- Som beboer er det en stor tilfredsstillelse, at vi kan gøre noget til gavn for klimaet og miljøet. Samtidig er der økonomisk fornuft i at etablere solceller. Forhåbentlig kan vi inspirere andre ejendomme, siger Helle Smed, næstformand i Frederiksgårdens bestyrelse.

Stort potentiale på hustagene

Det nye solcelleanlæg leverer strøm til fælles belysning inde og ude, til elevatorer og ikke mindst til fællesvaskeriet og køkkenet i Frederiksgårdens beboerrestaurant. Solcellerne er selvrensende, så de løbende optimerer produktionen af el. Anlægget har en effekt på 56 KW – det svarer til det årlige, fulde forbrug i knap 30 typiske hovedstadslejligheder med to beboere eller til godt og vel en tredjedel af det fælles el-forbrug i Frederiksgården.

Anlægget, som sparer klimaet for 11 tons CO2 hvert år, vil med de nuværende elpriser være tjent hjem på 7-10 år og anlæggets forventede levetid er 25-40 år Projektleder Henrik Trustrup Andersen, Peter Jahn & Partnere

- 35 pct. i selvforsyningsgrad er tæt på det optimale, fordi produktionen fra et solcelleanlæg dykker, når det er overskyet eller helt mørkt. Anlægget sparer klimaet for 11 tons CO2 hvert år, og med de nuværende elpriser vil investeringen være tjent hjem på 7-10 år – og anlæggets forventede levetid er 25, måske 40 år, forklarer projektleder Henrik Trustrup Andersen fra Peter Jahn & Partnere, som er byggeteknisk rådgiver for især boligejendomme i hovedstadsområdet

- Masser af ejendomme kunne gøre det samme som Frederiksgården, og vi håber, at projektet kan inspirere andre. Det er forskelligt, om kommuner hjælper solcelleprojekter på vej, men i år giver København f.eks. tilskud til, at ejendomme kan få undersøgt, om solceller giver mening, oplyser Henrik Trustrup Andersen.

Københavns Kommune har også udarbejdet et digitalt kort, så det er muligt at se, hvor velegnede tagene over en ejendom er til solceller. Det afhænger f.eks. af hældningen på taget, hvor højt taget ligger i forhold til f.eks. naboejendomme, og selvfølgelig af hvor meget taget vender mod syd.

Henrik Trustrup Andersen fortæller, at lovgivningen i praksis gør næsten umuligt at forsyne de enkelte lejligheder i en ejendom med strøm. Men, hvis reglerne bliver ændret, har Frederiksgården mulighed for at etablere solceller på flere tagflader og dermed øge den samlede produktion. Frederiksgården har også undersøgt, om flere solceller kunne kombineres med et batterianlæg, der lagrede overskydende strøm. Foreløbig er teknologien ifølge Henrik Trustrup Andersen dog meget kostbar, ligesom regler om brandsikkerhed gør en batteriløsning vanskelig.

På landsplan kommer omkring seks pct. af det samlede elforbrug i øjeblikket fra solceller ifølge den seneste opgørelse  (1. kvartal 2024) fra Energistyrelsen.

Fakta om solcelleanlægget på Frederiksgården

  • Taganlæg med 160 selvrensende solcellepaneler a 405 W samt invertere (i drift januar 2024)
  • Effekt: 56 KW – svarer til 35 pct. af ejendommens fælles elforbrug
  • Klimagevinst: 11 tons CO2 om året
  • Entreprenør: Phønix Tagenergi
  • Rådgiver: Peter Jahn & Partnere
  • Ejendomsadministrator: Advokat Pernille Høxbro
  • Investering: 2,1 mio. kr. inklusive elarbejde, statikberegninger og udskiftning af tagpap
  • Forventet tilbagebetaling: 7-10 år med nuværende elpriser (april 2024)
  • Andre klimatiltag på ejendommen: Genanvendelse af regnvand, ladestandere til elbiler, led-belysning og arealer med vild natur (biodiversitet)

Kilde: Frederiksgården

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08