23948sdkhjf

Efter opråb: Minister skal tage stilling til milliondyr administration

Opråb fra flere sider har nu sikret politisk opmærksomhed på Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede og fondens omkostningstunge administration

- Det er helt uforståeligt, at der ikke gribes ind, når en lovpligtig fond administreres på den måde.

Sådan lød det i slutningen af april fra Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk, der dermed meldte sig under fanen af kritikere af Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, AFU.

De seneste to år har fonden nemlig brugt 19,4 mio. kr. i administrationsomkostninger på at udbetale 300.000 kr. til fondens egentlige formål, og nu havner sagen på ministerens bord.

Folketingsmedlem Betina Kastbjerg fra Danmarksdemokraterne har nemlig bedt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen om at forholde sig til, at Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU) i 2022 brugte 9,8 millioner kr. på administration for at udbetale 100.000 kr. til de ansatte i to udenlandske virksomheder.

I Dansk Håndværk er direktør Morten Frihagen glad for, at sagen nu haver hos den ansvarlige minister.

- Ind til videre har politikerne vendt det blinde øje til, hvordan fonden og dermed erhvervslivets penge forvaltes. Uanset om det nu bringes til ophør, fordi ministeren tvinges til at se på sagen, vil det under alle omstændigheder betyde, at regeringen ikke længere kan påstå, at de er uvidende om forholdene, fastslår arbejdsgiverdirektøren i en pressemeddelelse.

Ingen bedring

Dansk Håndværks opråb kom i kølvandet på et 2023-regnskab, der viste, at forholdene ikke være forbedret stort i seneste regnskabsår, hvor der blev brugt 9,6 millioner for at udbetale 200.000 kroner til fondens egentlige formål, der er at udbetale erstatning til ansatte i udenlandske virksomheder, der har snydt deres ansatte for løn, mens de arbejdede i Danmark.

- Vi må spørge, hvorfor politikerne ikke for længst har fundet en anden løsning. I realiteten drejer opgaven sig jo om at følge eksempelvis en dom i arbejdsretten eller voldgiftsafgørelse, når man har konstateret, at en udenlandsk virksomhed ikke kan eller vil rette sig efter dommen, siger Morten Frihagen.

- Hvis staten betalte sin del af beløbet, når det vedrører sager, der opstår på offentlige byggerier, ville de millioner, som det private erhvervsliv allerede har indbetalt, række til mange års erstatninger, lyder det videre.

Betina Kastbjerg fra Danmarksdemokraterne har via Folketingets beskæftigelsesudvalg spurgt beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen “om ministeren mener, at det er udtryk for en effektiv offentlig administration, når Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede (AFU) i 2022 brugte 9,8 millioner kr. på administration for at udbetale 100.000 kr. til de ansatte i to udenlandske virksomheder”.

Ifølge reglerne i Folketinget forventes det, at der ligger et svar fra ministeren senest den 10. maj

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125