23948sdkhjf

Mister du arbejdsglæden, mester? Her kan du finde den igen

Nu kan ledere i små og mellemstore virksomheder gratis bruge et digitalt værktøj til at løfte deres egen og deres ansattes trivsel i dagligdagen

Hvis du som mester eller hvis dine projekt- og byggeledere er ved at brænde ud og er ved at miste arbejdsglæden, så er der grund til at vågne op gøre noget ved sagen. Og det kan ikke gå for hurtigt!

Hvis brænder ud og populært sagt ”taber sutten”, så er der risiko for, at det smitter af på effektiviteten og måske også kvaliteten af arbejdet. Og det kan ende med at gøre ondt på bundlinjen. Det handler om trivsel – både for svendene, men også for lederne i virksomheden. Og sidstnævnte har måske været lidt oversete i forhold til netop trivsel. Men, der er hjælp at hente.

For eksempel vil en række fag-, branche- og erhvervsorganisationer i fællesskab nu hjælpe lederne i små og mellemstore virksomheder til bedre trivsel og resultater.

Det sker under overskriften ”Ledere i trivsel er bedre ledere” og er et gratis, digitalt værktøj, som SMV-lederne kan bruge til at løfte deres egen og deres ansattes trivsel i dagligdagen. Samtidig får de baggrundsviden om, hvad deres egen og medarbejdernes trivsel betyder for virksomheders resultater, så de kan skabe attraktive arbejdspladser med et godt psykisk arbejdsmiljø.

Værktøjet, som ligger på www.lederestrivsel.dk er baseret på den nyeste internationale og nordiske forskning, som Jan Heiberg Johansen og Stine Rasmussen fra Aalborg Universitet har gennemgået. Resultatet viser blandt andet, at det er nødvendigt at sætte ledernes egen trivsel på dagsordenen.

- Et vigtigt skift i disse år er, at lederes trivsel kommer på agendaen. Det gælder i dagligdagen i virksomhederne, hvor vi mærker en brændende interesse for at styrke lederes trivsel. Det kan vi også se i forskningen i lederes trivsel, som stiger massivt i disse år. For nogle lyder det mærkeligt, at lederes trivsel er så vigtigt for virksomhederne. Det handler om, at ledere i trivsel er en genvej til bedre ledelse, til et skift i synet på ledelse henimod mere professionel og fælles ledelse. De tre værktøjer gør det enkelt at komme i gang med arbejdet, siger Jan Heiberg Johansen fra Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Fokus på lederens arbejdsglæde

Opgaven i de kommende måneder bliver at få lederne i de små og mellemstore virksomheder til at bruge det gratis værktøj, som findes på internettet. Derfor er der planlagt en række road-shows til virksomheder og brancheorganisationer for at formidle tilbuddet. Hjælpen til lederne i de små og mellemstore virksomheder afsluttes i maj næste år med en konference, hvor erfaringer og resultater fra både organisationer og deltagere formidles.

En af organisationerne bag initiativet er Dansk Håndværk, og her er rådet til ledere og ejerne af de mindre virksomheder uanset branche klart:

- I nogle år har fokus været på at skabe gode arbejdspladser for medarbejderne. Det er naturligvis vigtigt, men måske er ledernes egen arbejdsglæde og trivsel blevet skubbet i baggrunden. Nu får de en gratis mulighed for at genskabe arbejdsglæden og engagementet med et professionelt redskab, som er lige til at gå til. Det kan bruges konkret, som det er, eller blot være inspiration til at man får taget fat på nogle af de ting, der forstyrrer eller gnaver af arbejdsglæde i dagligdagen. Den mulighed opfordrer vi bestemt til at bruge, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen.

Ener eller holdspiller

På lederestrivsel.dk er der flere interessante inputs og betragtninger om ledelse og ledere i de små og mindre virksomheder.

Det fremhæves blandt andet, at ledere, som trives, er med til at skabe bedre resultater for virksomheden. Nogle ledere trives bedst som ”eneren”, der svinger superheltekappen over skuldrene og klarer alle problemerne. Andre fungerer rigtig godt som holdspilleren, der skal lykkes sammen med andre. Men uanset om du selv er den ene eller anden ledertype er der fælles vilkår og krav, som skal være på plads, hvis man også skal trives i jobbet som topleder eller leder. Og det kan det nye, digital værktøj være med til at definere.

Sådan kan du fastholde arbejdsglæden

Der er flere elementer, der har særlig betydning for lederes trivsel, som mester kan du bl.a.:  

  • skabe rammer for en skarp og løbende forventningsafstemning omkring ledernes opgave og handlerum som skaber basis for en mere fokuseret og meningsgivende arbejdsindsats. Det bidrager til at holde ledernes gejst for at gøre en forskel i live. Sørg for at skabe rammer, der hjælper lederne med at holde gejsten. Sæt grænser for arbejdet og for ledelsesopgaven, så lederne ikke brænder ud
  • styrke forudsætningerne for et højt niveau af tillid i samarbejdet, f.eks. ved at kommunikere klart om processer. Konkret skal der være plads til at bringe problemer i arbejdet frem uden at frygte for konsekvenserne af det. Lederne skal opleve, at det er trygt at pege på problemer. Forskning viser, at virksomheder klarer sig bedre, hvis de har en sund fejlkultur og evne til at lære af fejl og udfordringer.

Ledere i trivsel er også bedre ledere. De er bl.a. bedre til at gøre deres indflydelse gældende, og de føler sig mere kompetente til at skabe motiverede medarbejdere. Godt arbejdsmiljø og høj trivsel er fremhævet som den vigtigste faktor, når ledere skal vælge job. Der er derfor afledte effekter af at styrke lederes trivsel

Kilde: lederestrivsel.dk

På lederestrivsel.dk er der også korte videoer, der konkret forklarer, hvordan man bruger værktøjet, som består af tre dele: Et til lederen selv, et til ledergruppen og et til virksomheden som samlet organisation.

Organisationerne bag indsatsen er Ledernes Hovedorganisation, Forsikring & Pension, DJØF, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk Håndværk, Dansk HR, Erhvervshus Sjælland, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Business Lolland-Falster. Indsatsen er finansieret af Velliv Foreningen og er startet på initiativ af Jan Heiberg Johansen, selvstændig konsulent i Heiberg Ledelse, læring og analyse og ekstern lektor på Aalborg

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.284