Byggeskader skyldes især svigt i ydervægge
Det er en god idé at have særligt fokus på ydervægge og tag, hvis sandsynligheden for byggesvigt skal minimeres.
Det viser Byggeskadefondens årsberetning for 2023, som netop er udkommet med friske tal på kvaliteten af det almene byggeri.
Byggesvigt i ydervægge ligger således på en klar førsteplads, når det gælder svigt, der har ført til skader, og tage tager andenpladsen, lyder det i en pressemeddelelse.
Inddækninger, sålbænke og fuger er blandt de bygningsdele i ydervægge, hvor der ses svigt, der har ført til skader.
Er der træ i ydervæggen eller længere inde i konstruktionen, kan det ifølge Byggeskadefonden blive "meget problematisk", hvis vand ikke ledes korrekt bort fra konstruktionerne. Bygges der med træ, skal man derfor være ekstra omhyggelig med risikovurderingen.
- Vi sætter øget fokus på risikovurdering for at støtte op om at bygge mere bæredygtigt. Træ og andre biobaserede materialer er meget velegnede nogle steder, mens de er mindre egnede andre steder. Her er det risikovurdering der skal afgøre, om materialet kan anvendes, eller om der skal findes et andet, siger Kathrine Birkemark, driftsdirektør i Byggeskadefonden.
Byggeskadefonden har lavet en top5 over, hvor årsagerne til de anmeldte byggeskader i nybyggerier er fundet de seneste tre år. Foruden tage og ydervægge er gulve, rør samt vinduer og døre på listen.
I 2023 var der ifølge Byggeskadefonden 46 skadeanmeldelser i nybyggerier, som skyldtes 73 svigt. 38 pct. af svigtene var i ydervægge, mens 21 pct. af svigtene var i tage.