23948sdkhjf

MT Højgaard lider store tab i udlandet: - Utilfredsstillende

Danmarks næststørste entreprenørkoncern MT Højgaard er ude med årets første kvartalsregnskab. Mens omsætningen stiger, er afviklingen af de internationale aktiviteter en dyr omgang

De udenlandske aktiviteter er fortsat en stor klods om benet på Danmarks næststørste entreprenør, MT Højgaard.

Koncernen kommer ud af årets første tre måneder med et tab på hele 68 mio. kr. på de udenlandske aktiviteter, der er under afvikling, hvilket i langt overvejende grad skyldes problembarnet Grønland.

Et tab, koncernen selv beskriver som "stort og utilfredsstillende".

Det betyder, at overskuddet i det første kvartal af 2024 blot landet på 3 mio. kr.

Selskabets topchef hæfter sig ved fremgangen i de danske aktiviteter, hvor man har haft fokus på en stabil produktion og eksekvering af ordrebogen.

- Samtidig var der god fremdrift i vores strategiske prioriteter med lidt bedre lønsomhed end ventet, større bidrag fra partnerskaber og andre samarbejder samt et fint momentum i afviklingen af vores internationale aktiviteter, udtaler koncernchef Steffen Baungaard i en pressemeddelelse i forbindelse med regnskabet.

Vækst på toppen

Ser man på udviklingen i koncernens omsætning, steg den i første kvartal 2024 med 6 pct. til 2,3 mia. kr., hvilket primært skyldes udviklingen i MT Højgaard Danmark. 

Driftsresultatet steg med 69 pct. til 94 mio. kr. og løftede overskudsgraden (EBIT-marginen) fra 2,6 procent til 4,1 procent.

- Der var god fremdrift i afviklingen af de internationale aktiviteter, men koncernens samlede resultat blev tynget af et forventet underskud i Grønland, lyder det i kvartalsrapporten. 

 - Underskuddet var drevet af øgede omkostninger til at færdiggøre de igangværende projekter og dermed afslutte aktiviteterne i Grønland, lyder det.

Sammenlignet med samme periode året før var der også en lille fald i ordreindgangen. Det skyldes ifølge virksomheden en meget stor enkeltordre i første kvartal 2023 samt udskydelse af projekter fra første kvartal til senere i 2024. 

Desuden  vælger man at holde fast i den selektive tilgang i forhold til opgaver i et marked præget af lavere aktivitet og skærpet priskonkurrence.

Overordnet set er der trods den bekostelige Grønlands-forretning tilfredshed at spore hos koncernen, og man regner fortsat med at forbedre driftsindtjeningen. Bliver det en realitet, vil det være sjette år i træk, at det sker.

Afvikling af international aktivitet

MT Højgaard påbegyndte sidste år afviklingen af selskabets internationale aktiviteter. Det fortsætter ligeledes i 2024, og tilbage i februar solgte MT Højgaard sin ejerandel på 80 pct. i den færøske virksomhed RTS Contractors til Andrias Lanhauge, der var mindretalsaktionær i jord- og anlægsfirmaet.

Efter salget af RTS Contractors udgøres MT Højgaard International alene af aktiviteter i Grønland, og afviklingen af selskabets internationale forretning har netop også været et af  fokuspunkterne hos adm. direktør i MT Højgaard Holding Steffen Baungaard, der tiltrådte på posten sidste år.

- Jeg har den grundholdning, at fordi man er en fin størrelse entreprenør i Danmark, som absolut ikke er et af verdens største lande, så står det ikke skrevet nogen steder, at man skal fare rundt til alle mulige andre steder og prøve at gøre sig til, sagde Steffen Baungaard til Licitationen tilbage i februar 2024.

Det er det første fulde kvartalsregnskab med Steffen Baungaard ved roret som adm. direktør. Han tiltrådte som direktør den 1. december 2023, hvor han overtog posten fra Henrik Mielke.

MT Højgaard fastholder forventningerne til hele året, hvilket vil sige en omsætning på 10-10,5 mia. og et driftsresultat (EBIT) i niveauet 400-425 mio. kr.

MT Højgaard Holding - Q1
Regnskabsår Q1 2024 Q1 2023
Mio. kr
Nettoomsætning 2293 2156
Bruttoresultat 162 129
Driftsresultat 94 56
Periodens resultat: Fortsættende aktivitet 71 34
Periodens resultat: Ophørt aktivitet -68 -19
Periodens resultat 3 15
Kilde: MT Højgaard

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093