23948sdkhjf

Trine, Sami og Robert stortrives med beton

Unge talenter former fremtidens betonelementbranche – og de brænder både for innovation og bæredygtighed

Unge talenter former fremtidens betonelementbranche – og de brænder både for innovation og bæredygtighed

En ny generation af bygningsingeniører er klar til at forme betonelementbranchen med friske perspektiver og ny viden. Sådan lyder det fra Spæncom, hvor unge talenter blomstrer, drevet af et fælles mål om at gøre en forskel i en udskældt branche.

Trine, Sami, og Robert fortæller i en pressemeddelelse om hvordan det er at være ung i Spæncom og i en branche, der har eksisteret i århundrede, men også står over for store forandringer.

- Hos Spæncom er der et fedt fællesskab, og vi er gode til at bakke hinanden op, fortæller Trine Ladegaard Bøhnke, der har fundet en god balance mellem professionel og personlig udvikling hos Spæncom. Hun startede i virksomheden som praktikant og efter endt uddannelse som ingeniør fra SDU i Odense, har hun arbejdet i virksomheden med beregninger og statik. Hun fortæller i en pressemeddelelse om et arbejdsmiljø, hvor hjælpsomhed og samarbejde er indlejret i virksomhedskulturen.

- Uanset hvor travlt vi har, så er der altid tid til at hjælpe en kollega, siger hun og understreger, at det har været en kæmpe hjælp at blive mødt af erfarne og hjælpsomme kolleger, der har en stor viden om betonelementer, som de gerne har givet videre til de unge nyuddannede ingeniører.

Sami Lachkar, der blev færdig som diplomingeniør fra Aalborg Universitet i 2021, fremhæver også den tætte forbindelse mellem medarbejderne:

- Selvom det er en stor virksomhed, føles det som om, at vi alle er en del af én stor afdeling. Der er mange dygtige folk, man kan lære af og samarbejde med på tværs af forskellige projekter, siger han og bakkes op af hans kollega Robert Bredahl Petersen:

- Der er altid fart på og masser af udfordringer. Hvis man kan lide det, så er betonelementbranchen og Spæncom et godt valg.

Mulighed for at nørde

For 26-årige Robert Bredahl Petersen, der blev uddannet som ingeniør i januar 2021 fra VIA i Horsens, er det også friheden til at kunne specialisere sig inden for ens interesseområde, der har fanget ham.

- Jeg tror, at de færreste nyuddannede i første omgang ser sig selv i elementbranchen, men jeg valgte specifikt Spæncom, og det har jeg ikke fortrudt. Her har jeg mulighed for at nørde i mit fag. Når nu man har uddannet sig til bygningsingeniør, kommer man virkelig ned i de mindste detaljer, fordi det er det sidste skridt, inden byggeriet sættes i gang.

Det er en pointe, som Trine Ladegaard Bøhnke bakker op om:

- Som ingeniør behøver man ikke at kunne beregne alle vores produkttyper. Man har mulighed for at dykke detaljeret ned i de produkter, man finder mest interessante og så blive ekspert på disse produkter. Jeg er blevet bakket op i min udvikling, og har fået den nødvendige hjælp til at gå i den retning, som jeg gerne ville.

Men selvom denne mulighed for specialisering sikrer, at ens passion kan udforskes, så lægger alle tre også vægt på den fleksibilitet, der findes i Spæncom.

- Der er mange veje i Spæncom, som man kan gå ned ad, og du har mulighed for at arbejde med salg, projektering, projektledelse eller produktion, siger Robert Bredahl Petersen.

- Du kan vælge kun at arbejde med beregninger eller kun med projektledelse, eller du kan vælge begge dele. Uanset hvilken vej du vælger, så kan du se dit arbejde blive til noget inden for en kort tidshorisont. Forskere kan sidde i 30 år uden at se noget konkret, mens vi i betonelementbranchen kan se vores arbejde blive bygget inden for et år. Det er altid spændende – også fordi det er en størrelsesorden, hvor det er meget synligt. F.eks. har Spæncom været med til at bygge Lighthouse og andre store prestigebyggerier, og det er en rar følelse at have være med til, fremhæver Robert Bredahl Petersen.

Passion for byggeri og bæredygtighed

Netop det at arbejde med store og synlige byggerier, som folk arbejder og bor i, er noget som 28-årige Sami Lachkar finder spændende. Derfor havde han også sat sigtekornet ind efter et job som byggeleder i en entreprenørvirksomhed.

- Men så fandt jeg ud af, at Spæncom er mere end bare betonelementprodukter, forklarer han.

- Da jeg så på deres hjemmeside, at de kunne bruge praktikanter i projektledelsen, og at mine faglige kompetencer passede godt ind, søgte jeg praktikpladsen, og det har jeg ikke fortrudt. I dag sidder jeg som projektleder i en byggebranche, hvor man ikke laver prototyper, men ”hits the ground running”. Det betyder, at der er en masse udfordringer i udførelsesfasen, hvilket selvfølgelig ikke er positivt, men omvendt er det også med til at gøre det til en spændende branche, hvor to dage ikke er ens, og man hele tiden lærer noget nyt.

Som ung i betonelementbranchen fylder bæredygtighed en hel del. For de unge er det ikke kun et modeord, men en drivkraft.

- Bæredygtighed er noget, som man står på skud for, når man nævner, at man arbejder i byggebranchen, og det er klart et plus, hvis man kan være med til at udvikle mere bæredygtige løsninger, man vil jo gerne være med i den grønne omstilling, forklarer Robert Bredahl Petersen, og han bliver bakket op af sine to kolleger.

- Da jeg startede i betonelementbranchen for 5-6 år siden, var der ikke den samme fokus, som der er i dag, Jeg synes, at der de sidste par år er sat utroligt meget i gang, og der er gået sport i at få lov til at tage kampen op og forsøge at minimere f.eks. armeringen, siger Trine Ladegaard Bøhnke

For Sami Lachkar er det også en tilfredsstillelse at kunne være med i den grønne omstilling.

- Helt fra studietiden af, har vi arbejdet meget med bæredygtighed, og på den måde kan vi unge være med til at skubbe til industrien. Men også bygherrernes fokus på certificering af deres bygninger er med til, at der kigges på klimaaftrykket og ikke kun prisen, fastslår han og viser dermed, at den nye generation kommer med værdier, der sikrer, at branchen fortsat vil være en relevant og dynamisk sektor, der står klar til at modtage og nære de næste generationers drømme og ambitioner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063