23948sdkhjf

Slår hårdt ned på social dumping

Københavns Kommune gennemfører hvert år over 600 kontroller af løn- og arbejdsvilkår blandt kommunens leverandører

Når man udfører arbejde for Københavns Kommune, kræver kommunen, at man tilbyder ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Derfor gennemfører kommunens indsatsteam årligt over 600 kontroller blandt de virksomheder, der udfører arbejde for kommunen. Kontrollerne dækker både over fysiske besøg på arbejdspladser og dokumentkontroller af specifikke medarbejderes løn- og arbejdsvilkår.

En årsrapport, som kommunen offentliggjorde i starten af maj viser, at kommunens indsatsteam mod social dumping i 2023 fandt overtrædelser i over halvdelen af de færdigbehandlede dokumentkontroller, hvor der var en konkret mistanke. Overtrædelserne dækker primært over medarbejdere, der er blevet underbetalt og har medført et krav om efterbetaling af løn på cirka en halv million kroner fordelt på 112 medarbejdere. Kravet forventes dog at vokse, i takt med at en række uafsluttede sager færdigbehandles.

Mange styringsentreprenører

Især styringsentreprenører er overrepræsenteret i overtrædelsessagerne. Ved store byggesager fungerer styringsentreprenører som projektledere, der udliciterer alt bygge- og anlægsarbejde til underleverandører. Men blandt netop styringsentreprenører er der altså en højere andel overtrædelser sammenlignet med øvrige hovedentreprenører i samme branche. Styringsentreprenører udgør ca. 19 pct. af alle større bygge- og anlægskontrakter (målt på kontraktsum), som indsatsteamet har kontrolleret igennem årene, men udgør samtidig årligt i gennemsnit 39 pct. af det samlede efterbetalingskrav inden for branchen. For 2023 er tallet 45 pct.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078