23948sdkhjf

Nu kræver det autorisation at håndtere asbest

Folketinget har vedtaget, at nedrivning af asbest fremover kun må foretages af virksomheder med en autorisation

Fra 1. juli 2024 skal virksomheder være autoriserede for at nedrive asbest.

Det står klart efter, at det enigt folketing tirsdag har vedtaget, at nedrivning af asbest fremover kun må udføres af virksomheder, der har en autorisation.

Virksomheder vil derefter have frem til 1. januar 2025, hvor kravet om autorisation træder i kraft, til at indrette sig efter den nye ordning og søge om at blive asbest-autoriseret.

- Det er afgørende, at vi håndterer asbest med den største forsigtighed. Derfor er jeg glad for, at vi med autorisationsordningen er med til at sikre, at færre bliver udsat for det farlige asbeststøv, og at det kun er autoriserede virksomheder, der må udføre nedrivning af asbest, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.

Lovforslaget skal være med til at sikre byggearbejdere og omgivelser fra de store sundhedsmæssige risici, som asbest udgør.

Beskæftigelsesministeriet oplyser yderligere, at der vil blive ført tilsyn med, at nedrivning af asbest udføres af autoriserede virksomheder. For at kunne få en autorisation skal virksomheder have et kvalitetsledelsessystem og en godkendt fagligt ansvarlig.

Skulle en virksomhed arbejde med asbest uden den lovpligtige autorisation, kan den straffes med en bøde vil som udgangspunkt ligge på 30.000 kroner, men den kan blive større afhængig af, hvor alvorlig sagen er.

Lovforslaget udmønter dele af arbejdsmiljøaftalen fra marts 2023, som alle Folketingets partier står bag.

Det inkluderer foruden asbest-autorisationen også, at der fremover vil blive offentliggjort oplysninger om tilsyn og afgørelser på udenlandske virksomheder på Arbejdstilsynets hjemmeside, samt at Arbejdstilsynet får grundlag for at kunne offentliggøre oplysninger om alvorlige arbejdsulykker, herunder dødsulykker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078