23948sdkhjf

Spaden er i jorden på fængselsgrund kendt fra Olsen Banden-filmene

Starten på opførelsen af den nye bydel Vridsløse på den tidligere fængselsgrund for statsfængslet i Vridsløselille er nu markeret med et første spadestik

Første spadestik er taget til forvandlingen af den ikoniske fængselsgrund i Albertslund kendt fra Erik Ballings film om Olsen Banden. 

Torsdag var aktørerne bag det enorme byggeprojekt samlet til officielt at skyde transformationen af det 160.000 kvm store areal til en ny bydel i gang efter flere års forberedelse. 

I løbet af de kommende år vil op mod 1.600 nye boliger, grønne områder samt caféer og forretninger således smelte sammen med de nogle af de tidligere fængselsbygninger. 

- Det er fantastisk, at vi nu endelig har taget første spadestik og dermed officielt kan tage hul på opførelsen af Albertslund nye bydel. Der er løbet meget vand gennem åen, siden de første visioner for denne ikoniske fængselsgrund blev præsenteret, og vi kan nu se frem til, at visionerne for alvor føres ud i virkeligheden. 

- Der er tale om en helt særlig grund og nogle unikke bygninger, der indtager en central del af fortællingen om Albertslund, og jeg glæder mig over, at vi nu kan føre historien videre i form af en helt ny bydel, der vil komme hele Albertslund til gavn, udtaler borgmester Steen Christiansen (S) i en pressemeddelelse.

Visioner vækkes til live

Bag udviklingen står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, PKA og statens ejendomsselskab Freja Ejendomme. 

I tæt samarbejde med Albertslund Kommune og et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, Cowi og Niras har de udarbejdet en masterplan, der beskriver rammerne og visionerne for udviklingen af Vridsløse.

Og nu handler det så om at "udfolde visionerne i virkeligheden", oplyser projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted:

- Vi har allerede gennem de seneste par år arbejdet målrettet med at puste nyt liv i flere af de gamle bygninger, og vi glæder os til, at vi nu også kan begynde at tilføre bydelen sit nye islæt i form af spændende nye kvarterer med boliger, fællesfaciliteter, grønne samlingspunkter og erhvervslokaler, siger han. 

Ifølge Nikolaj Stampe, ejendomsdirektør i PKA, er målet, at "Vridsløse bliver der, hvor man har lyst til at mødes, uanset om man bor i bydelen, eller om man kommer fra andre dele af Albertslund og omegn". 

Blandt de dele af det gamle fængselskompleks, som bevares, er den ikoniske port kendt fra Olsen Banden filmene. 

Udviklingen af grunden som hele vil ske etapevis, og bydelen vil bestå af i alt seks forskellige kvarterer med boliger til både ældre, unge og børnefamilier. 

De første boliger forventes at stå klar til indflytning i 2026. Allerede nu er der etableret et nyt samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab kaldet Porten.

Fra fængsel til ny bydel

 • 2016: Sidste indsatte forlader fængslet og fængselsdriften afvikles.
 • 2019: Kriminalforsorgen overdrager fængslet til Freja Ejendomme.
 • 2020: Albertslund Kommune og Freja Ejendomme igangsætter en arkitektkonkurrence i form af et parallelopdrag med fem deltagende teams.
 • 2020: A. Enggaard og PKA indgår købsaftale med Freja Ejendomme.
 • 2021: Med udgangspunkt i de gennemarbejdede forslag fra arkitektkonkurrencen udarbejder A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i tæt samarbejde med Cobe, Rambøll, WSP og Albertslund Kommune et forslag til en masterplan for udviklingen af en ny bydel under navnet Vridsløse.
 • 2022: Forslag til masterplan afleveres til Albertslund Kommune og sendes i offentlig høring.
 • 2022: Masterplan for Vridsløse godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
 • 2023: Rammelokalplan godkendes af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
 • 2023: Lokalplansforslag til Vridsløses første boligkvarter på den sydvestlige del af grunden behandles politisk.
 • 2023: Første lokalplan i Vridsløse-projektet, der dækker den sydvestlige del af grunden, godkendes endeligt af Albertslund Kommunes kommunalbestyrelse.
 • 2024: Første spadestik til den nye bydel tages.
 • 2026: De første nye boliger står klar til indflytning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093