23948sdkhjf

Sådan er reglerne hvis svenden bliver syg før eller i ferien

Hvis en medarbejder bliver syg, efter at ferien er påbegyndt, kan medarbejderen have ret til erstatningsferie. Der er dog tre betingelser, som først skal være opfyldt

Bliver din medarbejder syg, inden ferien begynder, er medarbejderen ikke forpligtet til at påbegynde sin ferie. Bliver medarbejderen syg under ferien, kan medarbejderen have ret til erstatningsferie efter fem sygedage.

Sådan beskriver Dansk Erhverv  de overordnede regler omkring sygdom i forbindelse med ferie.

Dansk Erhverv forklarer, at hvis en medarbejder bliver syg, før ferien begynder, har medarbejderen en feriehindring. Det betyder, at ferien ikke kan holdes som aftalt, medmindre medarbejderen selv ønsker det trods sygdommen. Medarbejderen har ret til at holde ferien på et andet tidspunkt (erstatningsferie). Ferien begynder ved arbejdstids begyndelse den første feriedag, og medarbejderen skal sygemelde sig på sædvanlig vis.

Hvis en medarbejder bliver syg, efter at ferien er påbegyndt, kan medarbejderen have ret til erstatningsferie. Der er dog tre betingelser, som først skal være opfyldt:

  • Der er først ret til erstatningsferie fra den 6. sygedag under ferie. De første fem sygedage i hvert ferieår betragtes som karensdage og er medarbejderens egen risiko.
  • Medarbejderen skal overholde virksomhedens regler om anmeldelse af sygdom, og der skal ske sygemelding på 1. sygedag. Hvis medarbejderen fx først sygemelder sig på 3. sygedag, tæller de første to sygedage ikke med. Kun i særlige situationer, hvor medarbejderen ikke har været i stand til at sygemelde sig, ses der bort fra dette krav.
  • En erstatningsferie kræver lægelig dokumentation fra 1. sygedag. Medarbejderen skal selv betale for lægeerklæringen. Er der tale om sygdom over flere sygdomsperioder og i flere ferieperioder, skal der være lægelig dokumentation for hver enkelt sygdomsperiode.

Karensdagene løber over hele ferieafholdelsesperioden, og det betyder, at dagene ikke skal ligge i sammenhæng.

Hvis medarbejderen ikke har optjent ret til 25 betalte feriedage i ferieåret, er der ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage, forklarer Dansk Erhverv.

Syg i udlandet, lægeerklæring og raskmelding

Hvis en medarbejder bliver syg i udlandet, skal en læge i det pågældende land udstede en lægeerklæring. Medarbejderen kan altså ikke vente med at gå til lægen, indtil vedkommende er kommet hjem.

Hvis en medarbejder skifter arbejdsgiver i løbet af ferieafholdelsesperioden, kan den nye arbejdsgiver kræve, at medarbejderen dokumenterer, om karensperioden er helt eller delvist ”opbrugt” hos den tidligere arbejdsgiver. Dokumentation kan ske i form af lægeerklæringer eller dokumentation fra den tidligere arbejdsgiver. En tro og love-erklæring fra medarbejderen er ikke tilstrækkelig, medmindre den nye arbejdsgiver vælger at acceptere det.

Dansk Erhverv oplyser, at medarbejderen som udgangspunkt skal møde på arbejde, når vedkommende bliver rask. Medarbejderen kan også vælge at holde den resterende del af ferien som planlagt. Ved raskmelding skal medarbejderen straks oplyse, om den resterende del af den planlagte ferie afholdes.

Læs mere om ferie og ansættelse på Dansk Erhvervs hjemmeside

Artiklen er en del af temaet MesterTips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08