23948sdkhjf

Bygge-rocker og malermester har bygget for millioner af skattekroner

Makkerpar fra dokumentaren “Den sorte svane” har i årevis levet stort på at bygge universiteter, sygehuse og skoler for stat, region og kommuner

Det er ikke kun gangstere og pengefolk, der har været i seng med bygge-rockeren Fasar Raja fra TV 2-dokumentaren “Den sorte svane”.

I årevis har selvsamme Fasar Raja vundet kontrakter på flere offentlige byggeprojekter for mio. af skattekroner, kan Fagbladet 3F nu fortælle.

Den nu landskendte rocker, der har en fortid i Bandidos og nu er prøvemedlem i Hells Angels, har været med til at bygge universiteter, sygehuse og skoler for både stat, region og kommuner.

Det er i høj grad sket i samarbejde med malermesteren Peter Bodilsen, der er anonymiseret i TV 2-dokumentaren.

De to har i mange år haft et tæt partnerskab og har samarbejdet om adskillige byggeprojekter, herunder flere offentlige kontrakter.

Det drejer sig blandt andet om Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Gentofte Hospital, Hillerødgade Skole samt almene boligbyggerier i Tårnby og Brøndby Kommune.

På de offentlige byggeprojekter har Fasar Raja og Peter Bodilsen efterladt et spor af underbetalte migrantarbejdere og fået domme for lønsnyd for over en mio. kr. 

Det viser afgørelser fra Arbejdsretten, voldgiftsretten og flere faglige sager imod de to entreprenører, som Fagbladet 3F har gennemgået.

Alle byggerierne har det til fælles, at de er bygget for offentlige skattekroner.

Da det psykiatriske afsnit på Gentofte Hospital skulle renoveres i 2014, blev malerarbejdet udført af seks polske malere hyret af Peter Bodilsen.

Polakkerne blev underbetalt, og ifølge dokumenter fra den faglige sag var juristen Amira Smajic – hovedpersonen i Den sorte svane – også viklet ind i sagen.

Hun var ansat hos revisionsfirmaet 4audit ApS, der stod for malermester Peter Bodilsens bogføring.

Bodilsens firma Malersvendene ApS endte med at betale en bod på 75.000 kr. til Malerforbundet.

Også på kæmpebyggeriet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby i 2019 var den gal. Her blev tre udenlandske ansatte snydt og underbetalt.

Ifølge 3F havde de tre udlændinge arbejdet 555 timer, som de aldrig fik tillæg for, men da sagen kom for Arbejdsretten, kunne man ikke finde ejeren af firmaet 786 Cph Håndværkergruppen ApS, som op til balladen havde haft Fasar Raja som direktør, men siden var blevet overdraget til en ny og ukendt ejer.

På to andre offentlige projekter, Hillerødgade Skole i København i 2015 og alment byggeprojekt i Brøndby i 2019, snød makkerparret sammenlagt for 950.000 kr.

Ofte er kontrollen med underentreprenører som Fasar Raja og Peter Bodilsens firmaer alt for dårlig, pointerer Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen.

– Typer som Fasar og Bodilsen bliver underentreprenører ved at underbyde opgaverne ved at give ekstremt lave lønninger og overtræde sikkerhedsreglerne, siger Palle Bisgaard.

Hos Bygherreforeningen indrømmer man, at der skal mere kontrol til for at forhindre kriminelle i at udnytte offentlige byggekontrakter.

– Vi må erkende, at vi ikke er gode nok til at tjekke, hvem der bliver hyret ind i alle led, siger formand for Bygherreforeningen, Henrik Lindved Bang.

– Hovedentreprenører skal oplyse, hvem der er underentreprenører, for at bygherrer kan få greb om, hvem der er hyret ind. Men nogle af dem, der gør det til en forretning at underbetale og omgås reglerne, kan være flere led nede i kæden og svære at opdage, siger han.

Fagbladet 3F har forsøgt at konfrontere de to bagmænd med deres mange sager om udnyttelse af ansatte på offentlige byggeprojekter.

Fasar Abrar Raja er ikke vendt tilbage på kontakt igennem hans advokat og er heller ikke til at træffe via gamle kolleger og tidligere kompagnoner.

I et skriftligt svar til Fagbladet 3F erkender Peter Bodilsen, at han gennem tiden har haft flere faglige sager om underbetaling på offentlige byggerier.

– Det er beklageligt, og der er ikke så meget at forsvare. At udføre løndumping er undergravende for den danske model, skriver han.

Hos DTU oplyser den presseansvarlige, at DTU altid indgår arbejdsklausuler med entreprenører om at overholde overenskomster.

– Ved mistanke om overtrædelse af disse regler foretager DTU kontroller, skriver DTU.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Gentofte Hospital, men de er ikke vendt tilbage inden deadline.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094