23948sdkhjf

Køge-Calles firma snød polske byggefolk for 2,5 millioner kroner

Byggematador fra TV2 dokumentar har tidligere været i centrum for sager om underbetaling i byggebranchen

Byggematadoren Carl Richard Christensen – kendt som Køge-Calle fra TV2 dokumentaren “Den Sorte Svane” – står bag flere sager om udnyttelse af udenlandske arbejdere for millioner af kroner.

Det kan Fagbladet 3F afsløre på baggrund af afgørelser fra voldgiftssager og dokumenter fra CVR-registret.

I 2017 blev et af de firmaer, der har Carl Richard Christensen som bagmand, dømt til at betale en bod på 2,5 millioner kroner i en faglig voldgiftssag.

I 10 måneder underbetalte firmaet One4All ApS 35 polske malere på fire forskellige byggepladser i København. Her arbejdede de polske byggefolk seks-syv dage om ugen til en timeløn på 75 kroner i timen.

I baggrunden stod Carl Richard Christensen.

Han var medejer af et af de selskaber, der ejede One4All ApS, da udnyttelsen af de udenlandske malere stod på, indrømmede han selv overfor Sjællandske Nyheder.

Desuden delte Køge-Calles eget firma, CC Ejendomme, adresse og telefonnummer med firmaet på samme tidspunkt. Men da regningen skulle betales, var Carl Richard Christensen ude af One4All, som pludselig gik konkurs.

Flere sager

Også i 2019 og 2021 var Carl Richard Christensen involveret i sager om underbetaling af udenlandske ansatte.

I 2019 blev firmaet Sjællands Håndværkerservice ApS idømt en bod på 700.000 kroner for at have underbetalt omkring 25 lettiske byggefolk på to byggepladser i Storkøbenhavn.

De lettiske murere arbejdede mandag til lørdag og fik ned til 5.000 kroner om måneden for at bygge almene boliger. Igen stod Carl Richard Christensen i baggrunden, denne gang som ejer af selskabet Lasti ApS, som ifølge CVR-registret ejede 100 procent af Sjællands Håndværkerservice ApS på dette tidspunkt. Ukrainere måtte arbejde for 30 kroner i timen.

To år senere – i 2021 - arbejdede fire ukrainske stilladsarbejdere for ned til 30 kroner i timen på et byggeprojekt på Amager.

Også her var Carl Richard Christensen en del af ejerkredsen af holdingselskabet HHTE ApS, der via en kæde af firmaer havde hyret ukrainerne.

I den faglige voldgift erkendte Carl Richard Christensens selskab, at de udenlandske ansatte var blevet snydt for over 250.000 kroner, og at de som firma var ansvarlige for det.

Men igen endte byggebagmanden med at trække sig ud af firmaet, som kort efter lukkede – og ingen af de ansatte fik deres penge.

Ifølge Palle Bisgaard, næstformand i 3F Byggegruppen, så er Køge-Calles metoder ikke bare velkendte, men nærmest normale i den beskidte del af byggebranchen.

– Vi ser det hele tiden. Det er en kendt konstruktion og en måde at slippe for ansvaret på, siger han til Fagbladet 3F.

– Bagmændene skjuler sig i lange entreprisekæder. Og hvis de bliver taget i at snyde, så går firmaerne bare konkurs, når de bliver dømt, forklarer Palle Bisgaard.

Fagbladet 3F har forsøgt at kontakte Carl Richard Christensen, men han har ikke svaret på hverken telefonopkald eller sms.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065