23948sdkhjf

Byggeriet er på vej mod rekordår - men ikke alt er rosenrødt

Efter et par svære år med mange aflysninger ser det ud til, at byggeriet er tilbage på sporet. Væksten inden for energi og renovation samt anlægsarbejder, der når et rekordhøjt niveau, trækker læsset

Byggeriet ser ud til for alvor at have fået vind i sejlene efter et par svære år med mange aflysninger og udskydelser af byggeprojekter. 

- Investeringslysten er generelt opadgående. Man tror lidt mere på det, siger Jesper Malm, chef for politik og kommunikation i Bygherreforeningen, på nyeste udgave af Bygherrebarometeret. Det udarbejdes af Bygherreforeningen og projektdatabasen Byggefakta.

Hvor 40 pct. af alle byggeprojekter blev udskudt eller aflyst i 2023, ser 2024 ud til at blive et år med mindre usikkerhed. 

- Da pipeline for 2024 blev opgjort i efteråret 2023, var der som altid en vis usikkerhed om byggeprojekternes faktiske realisering. I maj 2024 har vi nu et langt større overblik, fortæller senioranalytiker Rasmus Schulian fra Byggefakta, i en pressemeddelelse.

Projektdatabasen står sammen med Bygherreforeningen bag Bygherrebarometeret, hvor tallene stammer fra.

- I efteråret 2023 var der projekter for 137 mia. kr. i pipelinen for 2024. I pipelinen efter Q1 er projekter for godt 28 mia. kr. registreret som igangsat, og der planlægges igangsat projekter for cirka 87 mia. kr. for resten af året, hvilket er i den meget høje ende, siger Rasmus Schulian.

Energi, renovation og anlægsarbejder

Selvom pipelinen ikke viser det endelige billede for 2024, peger værdien af de allerede igangsatte byggerier i første kvartal på, at realiseringsgraden for 2024 –hvor stor en del af de planlagte byggerier som gennemføres - bliver højere end de foregående år.

- Hovedårsagen, til byggeriets vækst i pipeline i år, er væksten inden for energi og renovation samt anlægsarbejder, der når et rekordhøjt niveau, påpeger Rasmus Schulian. 

- Energisektoren er under omstilling. Det smitter også af på anlægsarbejder, hvor der er fjernvarmeledninger for 12 mia. kr. i 2024. Projekterne udføres over flere år og vil påvirke aktivitetsniveauet i de kommende år, tilføjer han.

Boligbyggeriet i slæbesporet

Mens de store offentlige og halvoffentlige energivirksomheder og medicinalindustrien med Novo Nordisk i spidsen driver udviklingen, har boligbyggeriet det omvendt svært. Pipelinen er kun steget 6 pct. i forhold til 2023, og mange projekter ser stadig ikke ud til at kunne lykkes.

- Mange private ejendomsudviklere og almene boligorganisationer har været i en svær periode, siger Jesper Malm og uddyber: 

- De blev presset af prisstigningerne i 2023, hvilket endda medførte enkelte konkurser i branchen. Herefter kom der rentestigninger. Eftervirkningerne kan stadig mærkes ind i 2024, hvor der stadig er mange særligt boligbyggeprojekter, som venter på bedre tider og som ikke sættes i gang som planlagt.

I de seneste år har mange almene bygherrer haft svært ved at få enderne til at mødes, ofte i allerede planlagte og projekterede projekter. Sidste år var det således kun 41 pct. af alle almene byggeprojekter som gik i gang som planlagt. Her mener Jesper Malm, at tingene er blevet tilrettet en smule, blandt andet fordi flere boligorganisationer har fået refinansieret deres projekter.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078